Logo

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξαγορά ποινών έως τρία έτη με δόσεις



 
 

kastanidis_23-11-2010Δόσεις στην εξαγορά ποινών  έως τρία έτη  και ανασταλτικό χαρακτήρα στη φυλάκιση έως πέντε έτη, όταν η καταδικαστική απόφαση αφορά πλημμελήματα, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που εκτιμάται θα οδηγήσει στην άμεση αποφυλάκιση 1.300 από τους 11.934 κρατουμένους στις φυλακές της χώρας, περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες :

*Εξαγοράσιμες θα είναι οι ποινές φυλάκισης έως τρία έτη. Η εξαγορά των ποινών θα μπορεί να γίνεται σε δόσεις  που θα καταβάλλονται μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

*Ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη οι οποίες επιβάλλονται για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.

*Η εξαγορά των ποινών θα καθορίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος. Για παράδειγμα θα υπάρχει η δυνατότητα ο άνεργος να εξαγοράζει την ποινή  του προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αντίθετα, για τον επιχειρηματία που καταδικάζεται για οικονομικό έγκλημα η εξαγορά της ποινής μπορεί να καθορίζεται στα 100 ευρώ την ημέρα. 

*Σε περίπτωση διαπίστωσης της οικονομικής αδυναμίας του καταδικασθέντος  η ποινή θα εξαγοράζεται με δόσεις και με διάρκεια αποπληρωμής έως και τρία έτη. Μάλιστα, αν διαπιστωθεί ότι ο καταδικασθείς δεν έχει ούτε τη δυνατότητα να πληρώσει δόσεις , τότε θα υπάρχει η εναλλακτική λύση της παροχής κοινωφελούς εργασίας.  

*Θα αποφυλακίζονται με την έκτιση του 1/5 της ποινής τους όσοι έχουν καταδικασθεί σε φυλακίσεις από τρία έτη έως πέντε έτη.

*Ουδείς θα οδηγείται στη φυλακή επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης.

Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο "Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης", αποποινικοποιούνται οι οφειλές μικροποσών στα ασφαλιστικά ταμεία και θεσμοθετείται η ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα κατά της περιουσίας ή της ιδιοκτησίας, ΄με την προϋπόθεση ότι τελέστηκαν χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία. 

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας οι οποίες ορίζουν ότι:

α. Η αναβολή στην εκδίκαση μιας υπόθεσης δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες, ενώ απαλείφθηκε, κατόπιν αιτήματος των δικαστικών ενώσεων, η διατύπωση ότι η αναβληθείσα  υπόθεση  θα δικάζεται στη νέα δικάσιμο από την ίδια σύνθεση που έδωσε την αναβολή.

β. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώνεται σε διάστημα τριών μηνών (αντί των τεσσάρων μηνών με το σημερινό καθεστώς).

γ. Η προανάκριση μπορεί να διαρκέσει έως τρεις μήνες (αντί των έξι μηνών που ισχύσει σήμερα).

δ. Ο μέγιστος χρόνος για τη διεξαγωγή ανάκρισης και  συμπληρωματικής ανάκρισης καθορίζεται, αντίστοιχα, στους τέσσερις μήνες και στον ένα μήνα (αντί της διάρκειας ενός έτους και τριών μηνών, αντίστοιχα, που προβλέπεται σήμερα).

Τέλος, άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι υποθέσεις στις οποίες τα θύματα κακουργηματικών πράξεων είναι ανήλικοι υπάγονται στον "φυσικό δικαστή", δηλαδή στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις