Logo

Εφέτης-ανακριτής για τις βίλες της Μυκόνου



 
 

kykllwma_kykladwn_18-5-2011Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε την Τετάρτη τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αιγαίου,  προκειμένου να κρίνει για τον ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος των Κυκλάδων».

Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά τη διαγραφή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις, κυρίως στο νησί της Μυκόνου, η δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει καθυστερήσει αρκετά.

Έτσι, θεωρείται ότι θα επιταχυνθεί το έργο της ανάκρισης και το πολύκροτο σκάνδαλο, που έχει αναστατώσει με τις προεκτάσεις του την κοινωνία των Κυκλάδων, θα φτάσει γρηγορότερα στο ακροατήριο,  προκειμένου να εκκαθαριστεί δικαστικά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την τέλεση σοβαρότατων πράξεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για την υπόθεση ασκήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Έφη Σάλμα και αφορούν τα αδικήματα :

-απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου

- παράβαση καθήκοντος

- αποδοχή και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος

- παρασιώπηση  εγκλήματος

-υπεξαίρεση από δημοτικούς υπαλλήλους,

- πλαστογραφία

-υπεξαγωγή  εγγράφων

- έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, και

- νόθευση  εγγράφων

Τα αδικήματα, σύμφωνα με τις ασκηθείσες διώξεις, φέρονται να διαπράχθηκαν από τον τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, τον τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και τον νομάρχη και τον αντινομάρχη Κυκλάδων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής :

*Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου από τις αρχές του 2005 έως τα τέλη του 2009 δεν μερίμνησαν για τη σύνταξη καταλόγων για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο, ούτε απέστειλαν τα πρόστιμα για είσπραξη στις Εφορίες που αντιστοιχούν στους τόπους κατοικίας των αυθαιρετούχων.

*Το σύνολο των προστίμων που δεν εισπράχθηκαν ποτέ, με βασική δικαιολογία την άδεια εγκυμοσύνης μιας υπαλλήλου της Πολεοδομίας Σύρου αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

*Ο τέως προϊστάμενος της πολεοδομίας Σύρου διέθετε 15 τραπεζικούς λογαριασμούς, ή ατομικούς ή κοινούς με τη σύζυγο και την κόρη του, στους οποίους είχαν κατατεθεί 684.000 ευρώ, όλα εκτός μισθοδοσίας.

*Ο υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, διέθετε 26 τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς, κοινούς με τη σύζυγο, την κόρη του ή άλλα πρόσωπα), στους οποίους είχε κατατεθεί το διάστημα 1997 - 2006 το ποσό των 3.241.000 ευρώ, πάλι εκτός μισθοδοσίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, που διενέργησαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τα έτη 1997 – 2007.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις