Logo

Χάπι έρχεται να δώσει τέλος στις άσχημες αναμνήσεις !



 
 

xapi_asxhmes_anamnhseis_23-11-2010Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλοι μας θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε –και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρουν να μας βοηθήσουν να το επιτύχουμε, με ένα χάπι το οποίο θα “μπλοκάρει” τις επίπονες αναμνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι την ώρα που αποτυπώνονται οι επίπονες αναμνήσεις στον εγκέφαλο μας, δημιουργούνται κάποιες μοναδικές πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές όμως είναι ασταθείς, επομένως μπορούν να αφαιρεθούν με φάρμακα από το κέντρο φόβου του ανθρώπινου εγκεφάλου προκειμένου να διαγραφούν οι τραυματικές εμπειρίες για πάντα. Η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τους στρατιώτες που έχουν βιώσει θλιβερά γεγονότα καθώς και όσους έχουν πέσει θύματα βίας.  

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη στην Αμερική, θυμίζει αρκετά το σενάριο της ταινίας επιστημονικής φαντασίας “Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού” (“Eternal Sunshine Of The Spotless Mind ”), στην οποία πρωταγωνιστούν η Kate Winslet και ο Jim Carrey. Στην εν λόγω ταινία -που προβλήθηκε το 2004-, το παρελθόν ενός ζευγαριού διαγράφεται τελείως με μία ειδική διαδικασία, τη λεγόμενη “στοχευμένη διαγραφή μνήμης”.

Για την συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, χρησιμοποίησαν αρουραίους προκειμένου να καταφέρουν να συγκεντρωθούν στο μέρος του εγκεφάλου που αντιμετωπίζει τον φόβο. Παρόλο που χρησιμοποίησαν ποντίκια για τις δοκιμές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια και στους ανθρώπους.

Για το πείραμα, στόχος των ερευνητών ήταν να φοβίσουν τα ποντίκια με τον ήχο που παράγει το ηλεκτροσόκ. Στη συνέχεια, ο ήχος αυτός, πυροδότησε την δημιουργία των πρωτεϊνών, οι οποίες σχηματίστηκαν για μία με δύο ημέρες στον εγκέφαλο των ποντικιών.

«Όταν συμβαίνει ένα τραυματικό γεγονός, αυτόματα δημιουργεί μία επίπονη ανάμνηση που μπορεί να διαρκέσει και να βασανίζει το άτομο για όλη του τη ζωή», δήλωσε ο ερευνητής-καθηγητής Richard Huganir και προσέθεσε ότι τα ευρήματά του «αυξάνουν την δυνατότητα χειραγώγησης αυτών των μηχανισμών μέσω φαρμάκων, προκειμένου να ενισχύσουν τη θεραπεία τέτοιου είδους διαταραχών, όπως είναι και το μετατραυματικό στρες».

Ωστόσο, η Kate Farinholt -μέλος μίας ομάδας ψυχικής υποστήριξης στο Maryland-, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. «Το να σβήσεις μια ανάμνηση και ό,τι άσχημο σχετίζεται με αυτή, είναι καταπληκτική ιδέα», δήλωσε. «Το να διαγράψεις όμως μία ανάμνηση τελείως, είναι λίγο τρομακτικό. Πώς αφαιρείς μία ανάμνηση χωρίς να αφαιρέσεις κι ένα ολόκληρο κομμάτι από τη ζωή του ατόμου; Και είναι όντως καλό να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι ωριμάζουν και μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους;».

Ο Paul Root Wolpe, του Κέντρου Ηθικής του Πανεπιστημίου Emory στην Atlanta, δήλωσε: «Η ατομική ταυτότητα κάθε ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις του. Αυτές είναι που δημιουργούν την ξεχωριστή προσωπικότητα καθενός από εμάς. Είναι ενοχλητική η ιδέα να μπορεί κάποιος να χειραγωγεί τις αναμνήσεις, ακόμα κι αν το κάνει με τις καλύτερες προθέσεις».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις