Logo

Όλοι αναζητούσαν... τη λιτότητα !



 
 

lexiko_21-12-2010Η λέξη «λιτότητα», ουσιαστικό του 14ου αιώνα, το οποίο σημαίνει «ιδιότητα τού να είσαι λιτός και κατάσταση λιτότητας», αλλά και «αναγκαστική ή ακραία οικονομία», είναι η λέξη της χρονιάς για το 2010, σύμφωνα με τους διευθυντές του αμερικανικού λεξικού Μerriam-Webster. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή και εκδότη του λεξικού, Τζον Μορς, τη λέξη «λιτότητα» αναζήτησαν, κατά τη διάρκεια του 2010, στην ιστοσελίδα του λεξικού περισσότεροι από 250.000 χρήστες.

Η λέξη προκάλεσε το ενδιαφέρον τους, λέει, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ στη διάδοσή της συνέβαλε και η κρίση στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. «Αναζητούμε λέξεις που αναζητήθηκαν πολύ συχνά από τους χρήστες του λεξικού, οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα τις χρησιμοποιούσαν», τονίζει ο Μορς. «Και για το 2010 η λέξη που πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις είναι η λέξη λιτότητα», προσθέτει. 

Στον κατάλογο για την ανάδειξη των λέξεων της χρονιάς είναι, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες του λεξικού, οι λέξεις «πραγματιστικός», «μορατόριουμ», «σοσιαλισμός» και «μισαλλόδοξος» - αυτή η τελευταία λέξη κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών του λεξικού όταν τη χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN, την οποία παρουσιάζει ο Ρικ Σάντσες. Ο Πίτερ Σοκολόφσκι, εκ των διευθυντών σύνταξης του λεξικού, αναφέρει ότι οι 10 δημοφιλέστερες λέξεις της χρονιάς συνδέονται με ειδήσεις και γεγονότα. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς ψάχνουν οι χρήστες του λεξικού όταν πληροφορούνται μια συγκεκριμένη είδηση, όμως οι ειδήσεις είναι κυρίως αυτές που κεντρίζουν την περιέργεια των χρηστών για μια λέξη», τονίζει ο Σοκολόφσκι.

Για παράδειγμα, οι χρήστες του λεξικού αναζήτησαν τη λέξη «σοσιαλισμό», γιατί συνδέθηκε με την εκτενή κάλυψη, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, την οποία προώθησαν οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον οι διευθυντές του λεξικού πιστεύουν ότι η λέξη «πραγματιστικός» έγινε της μόδας, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Όπως αναφέρει ο Μορς, την ιστοσελίδα του λεξικού επισκέπτονται περισσότεροι από 500 εκατομμύρια χρήστες κάθε χρόνο - ενώ οι λέξεις των οποίων τη σημασία αναζητούν συχνότερα είναι οι λέξεις «effect» («αποτέλεσμα») και «affect» («επηρεάζω»).

Μια από τις λέξεις που επίσης βρέθηκε στον κατάλογο των 10 λέξεων του 2010 είναι η γερμανική λέξη doppelganger. Oι χρήστες του λεξικού άρχισαν να αναζητούν την ερμηνεία της, αφ’ ότου ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, στην εκπομπή «Good Morning America», η οποία μεταδίδεται από το δίκτυο ABC, χαρακτήρισε την Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, συγγραφέα του βιβλίου «Eat, Pray, Love», «doppelganger» -που σημαίνει alter ego- της ηθοποιού Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία υποδύεται την Γκίλμπερτ στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου.

Τι σημαίνει

Σύμφωνα με τον Αλαν Μίτκαλφ, καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας στο κολέγιο Μακ Μάρεϊ και συγγραφέα ενός βιβλίου με τίτλο «ΟΚ, Η απίθανη ιστορία της σημαντικότερης λέξης της Αμερικής», ο κατάλογος των 10 δημοφιλέστερων λέξεων καταδεικνύει πώς εξελίσσεται η χώρα καθώς οι πολίτες αναζητούν τη σημασία λέξεων που παλαιότερα ήταν πολύ κοινές. «Πριν από 20 ή 30 χρόνια όλοι ήξεραν τι ήταν ο σοσιαλισμός» λέει ο Μίτκαλφ. «Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη λέξη «μισαλλόδοξος». Το γεγονός ότι αναζητούμε τη σημασία των λέξεων λέει κάτι για μάς».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος Σέινα Ουόλτον, πάρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν τη σημασία της λέξης «μορατόριουμ» μετά το ατύχημα στην BP που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-12-2010 από directNEWS.gr πηγή: Καθημερινή


Τελευταίες Ειδήσεις