Logo

Τι κρύβουν τα μάτια της Μόνα Λίζα;



 
 

monalisa_codes_21-12-2010Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ιστορικοί τέχνης ανακάλυψαν την ύπαρξη μικροσκοπικών κωδικών που βρίσκονταν καλά κρυμμένοι στα μάτια της Μόνα Λίζα –του πιο αμφιλεγόμενου έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Τον  συγκεκριμένο πίνακα, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 500 χρόνια, τον έχουν δει από κοντά αμέτρητοι άνθρωποι. Παρόλα αυτά, μόνο όταν τραβήχτηκαν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και τις μεγέθυναν, μπόρεσαν οι ειδικοί να ανακαλύψουν τους κρυμμένους κώδικες.

«Τα σύμβολα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, αλλά με τη χρήση ενός ειδικού φακού, είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Σιλβάνο Βιντσέτι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Ιταλίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην εφημερίδα The Telegraph.

Παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς -εξαιτίας της ηλικίας του πίνακα- τα κρυμμένα σύμβολα στο αριστερό μάτι της Μόνα Λίζα δείχνουν να είναι γράμματα και αριθμοί –πιθανότατα είναι τα γράμματα CE ή το γράμμα B, σύμφωνα με τον Βιντσέτι. Τα μέλη της επιτροπής ανακάλυψαν ότι στο δεξί μάτι της Μόνα Λίζα υπάρχουν τα γράμματα L και V, τα οποία θεωρούν ότι μπορεί να είναι τα αρχικά γράμματα του ονόματος του Da Vinci.

Ο Βιντσέτι αποκάλυψε επίσης, ότι στο τόξο της γέφυρας που υπάρχει στο φόντο, είναι κρυμμένος ο αριθμός 72 –αν και υπάρχει περίπτωση να είναι ο αριθμός 2 ή το γράμμα L.

«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν παρατήρησε αυτά τα σύμβολα και από τις προκαταρκτικές έρευνες που διενεργήσαμε, είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάποιο λάθος και ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα τοποθέτησε εκεί σκόπιμα», πρόσθεσε ο Βιντσέτι.

Η αναζήτηση στα μάτια της Μόνα Λίζα άρχισε με αφορμή ένα βιβλίο που βρέθηκε σε ένα μαγαζί με αντίκες, στο οποίο αναφερόταν ότι υπάρχουν μικροσκοπικά κρυμμένα σύμβολα στα μάτια της.

Σύμφωνα με τον Βιντσέτι, «Ο Ντα Βίντσι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Μόνα Λίζα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του κουβαλούσε τον πίνακα μαζί του όπου και αν πήγαινε. Γνωρίζουμε επίσης, ότι ο Ντα Βίντσι ασχολούνταν πολύ με τον εσωτερισμό και χρησιμοποιούσε συχνά κρυμμένα σύμβολα που περιέχουν μηνύματα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις