Logo

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι....



 
 

amerikh_lefta_25-12-2010Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση οι πλούσιοι στην Αμερική κατάφεραν να αυξήσουν εντυπωσιακά την περιουσία τους κατά το...

έτος 2009! Με άλλα λόγια οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και προφανώς οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι...

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Αμερικανικού ΣΕΠ για την κατάσταση της Εργαζόμενης Αμερικής ( SWA), σύμφωνα με τα οποία οι πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής είχαν 225 φορές (!) μεγαλύτερη περιουσιακή αξία από τη μέση Αμερικανική οικογένεια κατά το έτος 2009.

Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η αναλογία μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή των «εχόντων και κατεχόντων» και των υπολοίπων έφθασε σε τιμές ρεκόρ!

Η περιουσιακή αξία μετριέται από το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας, των τραπεζικών λογαριασμών, των μετοχικών αποθεμάτων και των χρημάτων της συνταξιοδότησης των μελών της.

Από όλα τα παραπάνω αφαιρείται, ωστόσο, το σύνολο των υποχρεώσεων της οικογένειας, όπως -για παράδειγμα- ενυπόθηκα δάνεια, φοιτητικά δάνεια, καθώς και το χρέος των πιστωτικών τους καρτών.

Παρόλο που η οικονομική ανισότητα περιγράφεται συχνά και ως εισοδηματική ανισότητα, η κατανομή του πλούτου είναι στην πραγματικότητα πιο άνιση από ό,τι είναι η κατανομή των μισθών και των εισοδημάτων.

Πράγματι οι μισθοί και τα εισοδήματα αποτελούν ένδειξη για την ικανότητα μιας οικογένειας να παρέχει ουσιώδη στοιχεία όπως στέγαση, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη.

Όμως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συσσωρευμένα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να καταστήσουν ευκολότερη την επένδυση της οικογένειας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, στην έναρξη μιας επιχείρησης και στη χρηματοδότηση συνταξιοδότησης -με άλλα λόγια, την επένδυση στο μέλλον της-.

Αυτή η αυξανόμενη ανισότητα του πλούτου δείχνει γιατί μερικά από τα νοικοκυριά πλήττονται περισσότερο από άλλα από καταστάσεις όπως είναι  η ανεργία, οι ασθένειες και άλλοι παράγοντες που προκαλούν προσωρινή απώλεια εισοδήματος.  

Η ερμηνεία γι' αυτές τις διαφορές στον τρόπο που αντεπεξέρχεται το κάθε νοικοκυριό τα ξαφνικά οικονομικά πλήγματα, βρίσκεται  στα συσσωρευμένα περιουσιακά στοιχεία. Κι αυτό διότι η ύπαρξή τους παρέχει αυτομάτως σε μια οικογένεια προστασία κατά της απώλειας θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της έναρξης της ιστοσελίδας της Κατάστασης της Εργαζόμενης Αμερικής (SWA) στις αρχές του νέου έτους, ο ΣΕΠ εξέτασε τα δεδομένα ορισμένων από τα βασικά θέματα που θα καλύψει το SWA, τα οποία είναι τα εξής:

Υγεία: Συγκλονιστική αύξηση του κόστους των ασφαλειών υγείας

Φτώχεια: Φτωχά παιδιά

Εργασία: Το 17% των εργαζομένων δεν μπορούν να βρουν τον όγκο της εργασίας που επιθυμούν

Μισθοί: Μείωση της αξίας των κατώτατων μισθών

Διεθνώς: Οι διαφορές στη χρηματοδότηση της παιδικής φροντίδας ανά τον κόσμο

Εισόδημα: Εισοδηματική ανισότητα σε δολάρια και σεντς

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις