Logo

Ρινοπλαστική του… 16ου αιώνα !



 
 

ancient_surgery_27-12-2010Για πολλούς διάσημους όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Πάρις Χίλτον, η αισθητική χειρουργική είναι μία μοντέρνα πολυτέλεια που τους επιτρέπει να αποκτήσουν την εμφάνιση που επιθυμούν.

Τελικά όμως, δεν είναι και τόσο μοντέρνα όσο φαντάζονταν, καθώς στο φως της δημοσιότητας βγήκε ένα βιβλίο του 16ου αιώνα, που περιγράφει λεπτομερώς τις πρώτες ρινοπλαστικές επεμβάσεις, καθώς και άλλες αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να διορθωθούν τα πρόσωπα των ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί στις μάχες.

Το βιβλίο -που είναι γραμμένο στα λατινικά- δημοσιεύτηκε το 1597, έχει τίτλο “De Curtorum Chirurgia Per Insitionem” -δηλαδή Ιατρική των Βλαβών που προκαλούν τα Εμφυτεύματα- και συγγραφέας του ήταν ο Gaspare Tagliacozzi, καθηγητής Χειρουργικής και Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

 

Το σπάνιο αυτό βιβλίο περιέχει λεπτομερή διαγράμματα και εικόνες, μία εκ των οποίων απεικονίζει έναν ασθενή να κάθεται στο κρεβάτι έχοντας το χέρι του ακουμπισμένο στο κεφάλι του, ενώ ένα τμήμα της περιοχής των δικεφάλων του είναι κολλημένο με τη μύτη του. Στη συνέχεια, το βιβλίο εξηγεί ότι ο ασθενής έμενε έτσι για τρείς εβδομάδες μέχρι να κολλήσει σωστά το δέρμα του χεριού στη μύτη του, ενώ μετά από άλλες δύο εβδομάδες, το δέρμα του χεριού είχε πλέον πάρει το σχήμα που έπρεπε -προκειμένου να μοιάζει με μύτη- κι έτσι τελείωσε  η όλη διαδικασία.

Το βιβλίο-ντοκουμέντο, αγοράστηκε έναντι 11.000 λιρών από έναν χειρουργό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις