Logo

Άσυλο έδωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στον Cesare Battisti



 
 

battisti_31-12-2010Το 1977 ο Cesare Battisti ήταν μόλις 23 ετών κι όμως είχε ήδη μια πολυτάραχη ζωή, καθώς από την εφηβική του ηλικία είχε προκαλέσει την … προσοχή των ιταλικών διωκτικών αρχών.

Τη χρονιά εκείνη ο Cesare Battisti άλλαξε προσανατολισμό, περνώντας από την ποινική στην πολιτική ένοπλη δράση, απόφαση που τον κατέστησε έκτοτε στόχο του κατασταλτικού μηχανισμού της πατρίδας του της Ιταλίας.

Σήμερα, ο 56χρονος Cesare Battisti, 33 χρόνια μετά την ένταξή του στην οργάνωση Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό (Prοoletari Armati per il Comunismo, PAC) κι αφού έχει πλέον αποκηρύξει την ένοπλη βία, αποτελεί την αιτία του τεταμένου κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Ιταλίας, η οποία ζητεί την έκδοση του για να εκτίσει ποινή για ανθρωποκτονίες και της Βραζιλίας.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ως αφορμή την απόφαση του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva. Ο τελευταίος λίγο πριν παραδώσει την προεδρία της χώρας στην Dilma  Rousseff, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στη Βραζιλία, αποφάσισε να μην εκδώσει στην Ιταλία τον 56χρο νο συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά αντιθέτως να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

«Άδικη και ιδιαιτέρως προσβλητική» χαρακτήρισε την απόφαση του βραζιλιάνου προέδρου ο ιταλός υπουργός Αμυνας Ινάτσιο λα Ρούσα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους οικείους των θυμάτων δηλώνοντας: «Δεσμεύομαι να συνεχίσω τη μάχη προκειμένου ο Μπατίστι να παραδοθεί στην ιταλική δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή δεν έκλεισε, αντιθέτως: η Ιταλία δεν παραδίνεται και θα ασκήσει τα δικαιώματά της».

Παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας στη Βραζιλία, Γκεράρντο Λα Φραντσέσκα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαρακτήρισε "προσβλητική" την αντίδραση της Ιταλίας, η οποία πλέον στρέφει την προσοχή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, που θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση του βραζιλιάνου προέδρου. Ωστόσο η κρίση του δεν αναμένεται πριν από το Φεβρουάριο.

Ο Cesare Battisti εντάχθηκε στην οργάνωση Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό (Prοoletari Armati per il Comunismo, PAC) το 1977 ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές του Ούντινε για τη διάπραξη μιας ακόμα ληστείας. Η προσχώρησή του στον πολιτικό  ένοπλο αγώνα οφείλεται στη γνωριμία του με τον Arrigo Cavallina καθοδηγητή της εν λόγω οργάνωσης .

Οι κατηγορίες που του αποδίδουν οι ιταλικές δικαστικές αρχές  είναι σχετικές με  τέσσερις δολοφονίες που διέπραξε η οργάνωση PAC το 1978 και το 1979. Εκείνος κατάφερε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου έζησε από το 1981 έως το 2004, αποκήρυξε την ένοπλη βία και ασχολήθηκε με τη συγγραφή.

Τη δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα το 1993 δικαστήριο της Ιταλίας τον  δίκασε ερήμην  και του επέβαλλε δις ισόβια.

battisti2_31-12-2010Κι ενώ η Γαλλία φαινόταν σίγουρο καταφύγιο για τον Battisti, το 2004 άλλαξε η γαλλική νομοθεσία για τους εκζητούμενους και η έκδοσή του στην Ιταλία ήταν πλέον ορατή.

'Ετσι, η φυγή και  από τη Γαλλία ήταν πλέον μονόδρομος, με αποτέλεσμα ο  Battisti να γίνει για άλλη μια φορά «δραπέτης». Με πλαστό διαβατήριο έφθασε στη Βραζιλία και  αρχικά ο πρόεδρος της χώρας Lula da Silva του χορήγησε πολιτικό άσυλο, απόφαση που ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο  διέταξε τη σύλληψή του το Μάρτιο του 2007.

Τότε ο Battisti, αρνούμενος κάθε συμμετοχή του στις πράξεις για τις οποίες τον καταδίκασε η ιταλική δικαιοσύνη, άρχισε απεργία πείνας αναφέροντας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας «εναποθέτω τη ζωή μου στα χέρια σας και στα χέρια του λαού της Βραζιλίας».

Σημειώνεται, ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Battisti αφού προηγουμένως μελέτησε την έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Βραζιλίας ο οποίος έχει εισηγηθεί να μην εκδοθεί στην Ιταλία ο 56χρονος συγγραφέας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις