Logo

Μακελειό από βόμβα σε εκκλησία στην Αίγυπτο



 
 

egypt_church_attack_01-01-2011Σκηνικό φρίκης και πανικού με διαμελισμένα πτώματα και ανθρώπους να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, το οποίο διανθίστηκε με συμπλοκές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στήθηκε τις πρώτες ώρες έλευσης του 2011 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Αιτία η έκρηξη βόμβας έξω από εκκλησία η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών τα άτομα που τραυματίστηκαν είναι 24, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οι τραυματίες φθάνουν τους 80.

Η βόμβα εξερράγη  μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ  περίπου 1.000 πιστοί εξέρχονταν από την εκκλησία όπου είχε τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την Πρωτοχρονιά.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές και σε τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία. Μάλιστα, μεταξύ των τραυματιών λέγεται ότι περιλαμβάνονται και οκτώ μουσουλμάνοι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη παγιδευμένου με περίπου 100 κιλά (!) εκρηκτικής ύλης αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο έξω από την εκκλησία.Άλλες πηγές, ωστόσο, επισημαίνοντας την πρόσφατη απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από χριστιανικούς ναούς, υποστηρίζουν ότι η δολοφονική επίθεση προέρχεται από βομβιστή αυτοκτονίας που έφθασε με τα πόδια κοντά στο σημείο και περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομειακά είχαν σπεύσει στο σημείο, με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους να περισυλλέγουν τραυματίες αλλά και ανθρώπινα μέλη που είχαν διασκορπιστεί στην περιοχή, εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές Χριστιανοί λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία στην προσπάθειά της να επιβάλλει την τάξη έριξε δακρυγόνα μετατρέποντας σε χημική «κόλαση» τους δρόμους της Αλεξάνδρειας.

Διεθνή μέσα τονίζουν ότι η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες (απαγόρευση στάθμευσης κ.α.) που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό οι αιγυπτιακές αρχές, καθώς η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει με βομβιστικές επιθέσεις σε ναούς Χριστιανών.

Αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού μιλούν για «εικόνες που θυμίζουν Βαγδάτη», ενώ ο σύμβουλος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια Καμίλ Σαντικ δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση θυμίζει Αλ Κάιντα. «Οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες", είπε ο κ. Σαντικ.

Σημειώνεται, ότι οι Κόπτες Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της Αιγύπτου που φθάνει τα 79 εκατομμύρια ανθρώπων οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι Μουσουλμάνοι. Τα επεισόδια  μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων δεν είναι σπάνια, καθώς πολύ συχνά και με αφορμή την ανέγερση ναών ή προσωπικές διαφορές, ξεσπούν εντάσεις μεταξύ Χριστιανών Κοπτών και Μουσουλμάνων οι οποίες καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις