Logo

Δεν θα αναστέλλονται πλέον οι ποινικές δίκες για εικονικά τιμολόγια



 
 

areios_timologia1_7-1-2011Τέλος θέτει ο Άρειος Πάγος στις προσπάθειες κατηγορουμένων, για έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, να μεταθέσουν το χρόνο εκδίκασης της υπόθεσής τους στα ποινικά δικαστήρια επικαλούμενοι συναφή δίκη που εκκρεμεί στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ύπαρξη εκκρεμούς διοικητικής δίκης επί προσφυγής φορολογουμένου κατά της πράξεως με την οποία του επιβλήθηκε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο για έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει νόμιμη αιτιολογία, για την αναβολή ή αναστολή εκδίκασης του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με το σκεπτικό αυτό ο Άρειος Πάγος απέρριψε, με την 752/2010 απόφασή του, την αίτηση αναίρεσης αντιπροέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού στην περιοχή της Αχαϊας. 

Ο τελευταίος κατά τη διετία 1998-1999 φέρεται, πρώτον ότι εξέδιδε εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων και δεύτερον ότι προέβαινε σε εικονικές εκκαθαρίσεις, αυξάνοντας έτσι τα ποσά τόσο των πραγματικών παραδόσεων αγροτικών προϊόντων, όσο και του επιστρεφόμενου ΦΠΑ, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού φέρεται ότι εκμεταλλεύθηκε την ιδιότητά του προκειμένου να χρησιμοποιήσει, για προσωπικούς του λόγους και προς ίδιον όφελος, τις εξουσιοδοτήσεις, ανύποπτων για τις μεθοδεύσεις του, αγροτών.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης εικονικών τιμολογίων στο ποινικό δικαστήριο (Εφετείο), ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζήτησε την αναβολή της δίκης για να προσκομισθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, επί της προσφυγής που άσκησε κατά της πράξης με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο για τα εικονικά τιμολόγια.

Το Εφετείο απέρριψε το αίτημα του κατηγορουμένου ως αβάσιμο, κρίνοντας ότι για την πράξη της παραβίασης του άρθρου 19 του Ν. 2523/1997, που αφορά την έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων «δεν επιβάλλεται από οποιαδήποτε διάταξη νόμου η αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την τελεσιδικία της αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου επί προσφυγής»

Ο Άρειος Πάγος Πάγος έκρινε ότι το Εφετείο ερμήνευσε ορθά το νόμο και έτσι επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του κατηγορουμένου για αναβολή της δίκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις