Logo

Οι τροφές που προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ



 
 

altsxaimer_trofes_9-1-2011Είναι γνωστό πως η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, της υπερέντασης και των καρδιοπαθειών. Δυστυχώς όμως, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. «Δεν μπορώ να συνταγογραφήσω μπρόκολο και να πω ότι αυτό θα βοηθήσει, ακόμα», δηλώνει ο Σαμ Γκάντι, αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του ιατρικού κέντρου Μάουντ Σινάι.

Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή μόνο καλό μπορεί να κάνει, επομένως σας παρουσιάζουμε 6 τροφές που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα διατηρήσουν ολόκληρο το σώμα σας - συμπεριλαμβανομένου και του μυαλού σας -  υγιές.

Σάλτσες με ελαιόλαδο για τις σαλάτες

«Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και αυτές περιλαμβάνουν υγιεινές σάλτσες για σαλάτες που είναι βασισμένες στο ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς, το φυστικοβούτυρο, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως», αναφέρει η Μάρθα Κλέρ Μόρις, διευθύντρια του τμήματος, σχετικά με τη διατροφή και τη διατροφική επιδημιολογία στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως είναι η βιταμίνη Ε, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νευρώνων ή των νευρικών κυττάρων. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι νευρώνες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αρχίζουν να πεθαίνουν και από εκεί ξεκινάνε όλα τα γεγονότα που οδηγούν σε γνωστική υποβάθμιση.
Έρευνα που διεξήγαγε η Μόρις μαζί με τους συναδέλφους της, έδειξε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και πολλά άλλα ψάρια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα -τα οποία είναι άκρως υγιεινά για την καρδιά - καθώς και σε δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).
«Το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ είναι πολύ σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου», λέει χαρακτηριστικά η Μόρις.

saltsosalata_ladi_9-1-2011Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λάχανα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και φολικού οξέος, σύμφωνα με την έρευνα.

Για παράδειγμα, μία κούπα ωμό σπανάκι περιέχει 15% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε, ενώ μισή κούπα μαγειρεμένο σπανάκι, περιέχει 25% της ημερήσιας πρόσληψης.

Ηλιόσποροι

Οι σπόροι γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των ηλιόσπορων, είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Ε.

Αβοκάντο

Το κρεμώδες αυτό φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και C.

Φιστίκια και φιστικοβούτυρο

Παρόλο που και τα δύο είναι αρκετά παχυντικά, τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο αποτελούν πηγές υγιεινών λιπαρών, ενώ περιέχουν γενναίες ποσότητες βιταμίνης Ε.
Και οι δύο αυτές τροφές βοηθάνε στη διατήρηση της καρδιάς και του εγκεφάλου σε υγιή κατάσταση, καθώς και στη σωστή λειτουργία τους. Άλλες καλές επιλογές είναι τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, μπορεί να κινδυνεύουν να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σε μικρότερο ποσοστό από τους υπόλοιπους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις