Logo

Καταδίκη ιρανής δικηγόρου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων



 
 

nasrin_10-1-2011«Ολική δικαστική πλάνη» αποτελεί η  καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ  για  τη Διεθνή  Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιραν, που απαιτεί την ανατροπή της δικαστικής απόφασης.

Δικαστήριο του Ιράν, συγκεκριμένα, καταδίκασε τη δικηγόρο, η οποία είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  σε κάθειρξη 11 ετών. Επιπλέον της απαγόρευσε να ασκεί το επάγγελμά της ή να ταξιδεύει  για τα επόμενα 20 έτη.

Την επιβολή της ποινής στην Νασρίν Σοτουντέχ δημοσιοποίησε ο σύζυγός της Ρεζά Χαντάν, ο οποίος δήλωσε   στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι η δικηγόρος κρίθηκε ένοχη για πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας, προπαγάνδας κατά του καθεστώτος και για τη συμμετοχή της στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που ιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα,  η 11χρονη κάθειρξη που επιβλήθηκε στην Νασριν Σοτουντέχ είναι η συνολική ποινή η οποία αναλύεται ανά πράξη ως εξής :

*5έτη για «πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας»

*5 έτη διότι δεν φορούσε τη μουσουλμανική μαντίλα («χιτζάμπ») κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, και

*1 έτος  για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος»

Η  Νασριν Σοτουντέχ ήταν συνήγορος υπεράσπισης πολλών ανθρώπων που κρατούνται στον απόηχο των ιρανικών προεδρικών εκλογών του 2009. Συνελήφθη στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010 και από τότε κρατείται στην απομόνωση, όπως επισημαίνει η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, που ήταν μια απο τις πελάτισσες της Νασριν Σοτουντέχ,  τον περασμένο Δεκέμβριο οργάνωσε κατάληψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών  για τη στήριξη της φίλης και δικηγόρου της .Τότε είχε δηλώσει στο CNN για εκείνη: «Ανησυχούμε για τη ζωή της. Είναι πολύ επικίνδυνο και είναι σε κρίσιμη κατάσταση

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  10-11-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις