Logo

Γνωρίστε την Κάνζι, τον πίθηκο που μιλάει



 
 

omilwn_pithikos_10-1-2011Η Κάνζι είναι ένας εικοσιεννιάχρονος πίθηκος που λατρεύει να μιλάει – όχι όμως μόνο με τους υπόλοιπους πιθήκους.

Αυτό που είναι εκπληκτικό με την Κάνζι, είναι ότι μπορεί να καταλαβαίνει και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Οι γνώσεις της μάλιστα στην γλώσσα μας είναι τόσο προχωρημένες που οι επιστήμονες διερωτούνται αν αυτός ο πίθηκος καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων. 

Η Δρ. Σου Σάβατζ-Ράμπαφ, που μελετάει τους πιθήκους εδώ και 40 χρόνια,  μαθαίνει την Κάνζι να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα σύμβολα στον υπολογιστή, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μία λέξη. Όταν η Κάνζι θέλει να “μιλήσει”, ακουμπάει το κατάλληλο σύμβολο στο ειδικό πληκτρολόγιο και στη συνέχεια, η λέξη αναπαράγεται ηχητικά.

«Καταλαβαίνει γύρω στις 450 λέξεις από το πληκτρολόγιό της», λέει η Δρ. Σου. «Καθημερινά χρησιμοποιεί περίπου στις 30 με 40 από αυτές, ενώ μπορεί ακόμα και να συντάξει προτάσεις που περιέχουν δύο λέξεις μαζί. Για παράδειγμα, όταν πλημμύρισε η Αϊόβα, επέλεξε τις λέξεις "μεγάλο νερό"».

Πέρα από την ικανότητά της να μιλάει μέσω συμβόλων, έχει και μία άλλη εκπληκτική ικανότητα – μπορεί να φουσκώνει μπαλόνια. Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα συγκλονιστικό, ωστόσο η Δρ Σου λέει ότι είναι ένα τεράστιο βήμα: «Οι άνθρωποι υποτίθεται ότι είμαστε το μόνο είδος επάνω στη γη που μπορούμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας. Η Κάνζι ωστόσο, ελέγχει απόλυτα τη δική της».

«Για όσους πιστεύουν ότι τα ζώα δεν έχουν αισθήματα ή δεν μπορούν να καταλάβουν πράγματα, η Κάνζι αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα για το ότι μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα», κατέληξε η Δρ. Σου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις