Logo

Δικογραφία για τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ. στη Βουλή



 
 

metro_10-1-2011Στα ονόματα πρώην υπουργών Μεταφορών επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας «σκόνταψε» η εισαγγελική έρευνα, που αφορά καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό κατά την τετραετία 2005-2009.

Για το λόγο αυτό, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε σήμερα Δευτέρα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου εκείνη, ως μόνη αρμόδια κατά το Σύνταγμα, να διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η εν λόγω  δικογραφία σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που διενήργησε έρευνα για παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε. ( ΑΜΕΛ ) με αφορμή σχετικό πόρισμα του  Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Ειδικότερα,  οι εισαγγελικές αρχές  διερεύνησαν την υπόθεση, με βάση τα αναφερόμενα στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή, στο οποίο  επισημαίνεται :

-Οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά ( τόπος καταγωγής κυρίως από τους νομούς Λάρισας και Ροδόπης, εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή απασχολούμενοι σε γραφεία βουλευτών και γενικών γραμματέων).

-Η αποστολή βιογραφικών προσληφθέντων έχει γίνει από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

-Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων πολλές φορές γίνονταν μετά την πρόσληψη.

-17 άτομα προσλήφθηκαν παρά την αρνητική αξιολόγησή τους από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Επίσης, ο κ. Ρακιντζής υπογραμμίζει  στο πόρισμά του το γεγονός ότι έγιναν αθρόες προσλήψεις, που υπερέβαιναν τον αριθμό των θέσεων που προέβλεπε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της εταιρείας.

Συγκεκριμένα,  για την περίοδο 2005 – 2009 αν και  προβλεπόταν η πρόσληψη 75 πωλητών εισιτηρίων τελικά οι προσλήψεις έφθασαν τις 130!

Ανάλογα, για τα έτη 2009-2010 ενώ  γινόταν πρόβλεψη για 32 πωλητές  εισιτηρίων, ο αριθμός των προσληφθέντων έφθασε αισίως τους 97 !  .
Επίσης, στο πόρισμα καταγράφεται και η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων στις Διευθύνσεις Δημοσίων Σχέσεων και Πληροφορικής  κατά 100% και 90% , αντίστοιχα.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα,  το  υπουργείο Μεταφορών κατά την περίοδο 2005 – 2009 δεν διενήργησε ελέγχους νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό, ως είχε υποχρέωση.

Υπεύθυνοι για τη μη  διεξαγωγή των προβλεπόμενων από το νόμο ελέγχων νομιμότητας ήταν οι διατελέσαντες υπουργοί Μεταφορών κατά την προαναφερόμενη περίοδο, διαπίστωση  που κατέστησε αναρμόδιες τις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις