Logo

Οκτώ πράγματα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους απ’ τα ζώα



 
 

human_ape_17-1-2011Οι άνθρωποι, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, κατάφεραν να εξελιχθούν και να αλλάξουν τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, ποιά είναι τα στοιχεία αυτά που μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς σε σύγκριση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο:

1. Η ζωή μετά τους απογόνους: Τα περισσότερα ζώα αναπαράγονται μέχρι να πεθάνουν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους ανθρώπους, καθώς τα θηλυκά ζουν για πολύ καιρό μετά τη γέννηση των απογόνων τους, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στους κοινωνικούς δεσμούς που έχουν οι άνθρωποι.

2. Εκτεταμένη παιδική ηλικία: Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν υπό την φροντίδα των γονιών τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι τα μικρά όλων των άλλων ζώων. Η ερώτηση είναι γιατί να συμβαίνει αυτό, αφού  - από εξελικτικής άποψης – είναι πιο λογικό να μεγαλώνουμε όσο πιο  γρήγορα γίνεται, προκειμένου να κάνουμε περισσότερους απογόνους. Η εξήγηση  βρίσκεται μάλλον στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλο εγκέφαλο, ο οποίος χρειάζεται περισσότερο καιρό για να μεγαλώσει και να μάθει πράγματα. 

3. Κοκκίνισμα: Οι άνθρωποι είναι το μόνο γνωστό είδος από το ζωικό βασίλειο που κοκκινίζει, συμπεριφορά που ο Δαρβίνος αποκάλεσε “την πιο περίεργη και ανθρώπινη έκφραση από όλες τις άλλες”. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο το γιατί κοκκινίζουμε κάποιες φορές, αποκαλύπτοντας, άθελά μας, τα πιο κρυφά μας συναισθήματα.

4.  Η ικανότητα του ανθρώπου να ελέγχει τη φωτιά: Η φωτιά βοηθούσε τους προγόνους μας να βλέπουν στο σκοτάδι και να κρατάνε τα αρπακτικά μακριά τους το βράδυ. Επίσης, τους κρατούσε ζεστούς το χειμώνα και τους βοηθούσε να μαγειρεύουν τα φαγητά τους, καθώς έτσι ήταν πιο εύκολο να τα μασήσουν και να τα χωνέψουν.

5. Ρούχα: Οι άνθρωποι φοράνε ρούχα, γεγονός που μας καθιστά μοναδικούς σε ολόκληρο το βασίλειο των ζώων.

6. Ομιλία: Ο λάρυγγας βρίσκεται χαμηλότερα στον λαιμό των ανθρώπων απ’ ότι για παράδειγμα στων χιμπατζήδων, γεγονός που συμβάλει στην ικανότητά μας να μιλάμε.

7.  Όρθια στάση: Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που μπορεί να στέκεται και να περπατάει στα δυο του πόδια. Η όρθια στάση μας βοηθάει να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία.

8. Εκπληκτικοί εγκέφαλοι: Χωρίς αμφιβολία, το βασικότερο στοιχείο που μας διαχωρίζει από το ζωικό βασίλειο, είναι ο εκπληκτικός μας εγκέφαλος. Μπορεί να μην έχουμε τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε μέγεθος, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε και να εκλογικεύουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις