Logo

Η Γαλλία κατηγορείται για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" για τις πυρηνικές δοκιμές στην Πολυνησία [φωτο] 
 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, Όσκαρ Τεμάρου, ανακοίνωσε σε συνάντηση της επιτροπής του ΟΗΕ επικεντρωμένη στην αποικιοποίηση ότι έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της Γαλλίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις πυρηνικές δοκιμές που διεξήχθησαν στον Νότιο Ειρηνικό τον 20ό αιώνα.

"Με μεγάλη αίσθηση καθήκοντος και αποφασιστικότητας, καταθέσαμε καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις 2 Οκτωβρίου. Η υπόθεση αυτή επιδιώκει να ταυτοποίησει όλους τους εν ζωή Γάλλους προέδρους με τις πυρηνικές δοκιμές κατά της χώρας μας", δήλωσε ο Τεμαρου, αναφέρει το AFP, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές επιβλήθηκαν στους κατοίκους των νησιών "με άμεση απειλή την επιβολή στρατιωτικής κυβέρνησης αν τις απορρίπταμε”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, “οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι κάτι λιγότερο από το άμεσο αποτέλεσμα του αποικισμού”, και τόνισε ότι η υποβολή μιας προσφυγής ήταν ηθικό καθήκον ενώπιον “όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών της πυρηνικής αποικιοκρατίας”

Μεταξύ 1960 και 1996, στη γαλλική υπερπόντια κοινότητα της Ωκεανίας, διεξήχθησαν 193 πυρηνικές δοκιμές , στις οποίες συμμετείχαν 150.000 πολίτες και στρατιώτες. Επιπλέον, το 1968 η Γαλλία πραγματοποίησε την πρώτη θερμοπυρηνική δοκιμή πολλαπλών σταδίων στην ατόλη Φανγκαταούφα, ισχύος 200 φορές μεγαλύτερης από αυτή της βόμβας της Χιροσίμα.

Οι δοκιμές προκάλεσαν 368 περιπτώσεις ραδιενεργής βροχής στη Γαλλική Πολυνησία, που αποτελείται από περισσότερα από 100 νησιά και ατόλες, δήλωσε στην επιτροπή του ΟΗΕ ο Μαξίμ Τσαν, μέλος τοπικής ένωσης περιβαλλοντικής προστασίας, προσθέτοντας ότι τα ραδιενεργά απόβλητα είχαν πεταχτεί στον ωκεανό κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Υγείας της Γαλλικής Πολυνησίας δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 9.500 άτομα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία 15 χρόνια. Προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν κατά την τελευταία δεκαετία απέδειξαν τη "σημαντική στατιστική σχέση" μεταξύ των ποσοστών καρκίνου του θυρεοειδούς και της έκθεσης σε ραδιενεργή βροχή που προκλήθηκε από τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές

Το 1996, ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τερμάτισε το πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών και ενέκρινε την καταβολή ετησίως 150 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γαλλική Πολυνησία. Ωστόσο, η Γαλλία αρνήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιπτώσεις από τις δοκιμές, είτε για το περιβάλλον είτε για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ενώ η περιοχή προσπάθησε να λάβει αποζημίωση για τις προκληθείσες ζημίες.

Το 2013, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι συνέπειες του πλουτωνίου που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές κάλυπταν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή από ό, τι είχε αρχικά αναγνωρίσει το Παρίσι. Το δημοφιλές τουριστικό νησί της Ταϊτής ειδικότερα εκτέθηκε σε επίπεδο ακτινοβολίας 500 φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο μέγιστο όριο .

Ο Τεμαρού υποστήριξε ότι η Γαλλία "αγνόησε και έδειξε περιφρόνηση" για τις επανειλημμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν από το 2013 ώστε να υπάρξουν συνομιλίες για το θέμα υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις