Logo

Παρίσι: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και πρόστιμο ο ηγέτης των «κίτρινων γιλέκων»



 
 

Ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή και 500 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκαν στον Ερίκ Ντρουέ, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Ο Ντρουέ καταδικάστηκε για «διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενη δήλωση».

Ο Ντρουέ είχε συλληφθεί στις 2 Ιανουαρίου ενόσω κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου τον περίμεναν δεκάδες διαδηλωτές. Ο ίδιος, αφότου αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα, έκανε λόγο για «πολιτική» δίωξη, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη ενώ πήγαινε απλώς να συναντήσει άλλα μέλη του κινήματος σε εστιατόριο.

Η σύλληψή του τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο της ακροαριστεράς όσο και της ακροδεξιάς, που έκαναν λόγο για κατάχρηση εξουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινο Λεμέρ ωστόσο επέμενε ότι «αυτός που δεν σέβεται τον νόμο είναι αυτός ο οποίος διοργανώνει διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη δήλωση».

Οδηγός φορτηγού, ο 33χρονος Ντρουέ περιλαμβάνεται στους εμπνευστές του κινήματος, που διοργάνωσαν μέσω του Facebook την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στις 17 Νοεμβρίου του 2018 ενάντια στην αύξηση του φόρου καυσίμων.

Θεωρείται σύμβολο του κινήματος το οποίο οργάνωσε τις πιο ταραχώδεις διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας από τον Μάη του ’68 και προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η καταδίκη του Ντρουέ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που γενικώς οι Γάλλοι φαίνονται να έχουν κουραστεί από τις βίαιες κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Elabe, η οποία δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, το 56% των πολιτών θεωρεί ότι τα «κίτρινα γιλέκα» πρέπει να σταματήσουν να διαδηλώνουν κάθε Σάββατο (αύξηση 11 μονάδων). Παραμένει άγνωστό ωστόσο εάν η σημερινή εξέλιξη θα πυροδοτήσει νέα επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2019 από directNEWS.gr πηγή:naftemporiki.gr


Τελευταίες Ειδήσεις