Logo

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες - 13.000 ευρώ το "εισιτήριο" [φωτο]



 
 

Κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά κράτη, αντί αδράς αμοιβής, εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία.

Η εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών με τη χρήση ταξιδιωτικών έγγραφων, είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων, εξαρθρώθηκε μετά από συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων , σε συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τον "εγκέφαλο", ενώ ταυτοποιήθηκε 31χρονος αλλοδαπός συνεργός τους που διαμένει στο εξωτερικό.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα τέσσερα μέλη της σπείρας ηλικίας 22, 28, 33 και 46 ετών στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, πραγματοποιούσε έρευνα τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την αποδόμηση εγκληματικού κυκλώματος διεθνικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2017, στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, μέσω αεροδρομίων.

"Εγκέφαλος" της σπείρας ήταν ο 46χρονος ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό αλλοδαπών και για την οργάνωση του σχεδίου της διακίνησης. Βοηθητικό ρόλο στον εντοπισμό των αλλοδαπών, είχε ο 31χρονος  αλλοδαπός συνεργός τους που μένει στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις με τους υποψήφιους "πελάτες" αλλοδαπούς, πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στον Κολωνό, ιδιοκτησίας ενός από τους συλληφθέντες.

Ο 46χρονος αναλάμβανε την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, ενώ τους προμήθευε με τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να μοιάζουν με ταξιδιώτες. Στα αεροδρόμια από τα οποία αναχωρούσαν για ευρωπαϊκά κράτη τους συνόδευε ο ίδιος ή οι συνεργοί του.

Οδηγίες έδιναν στους ...ταξιδιώτες και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς.

Για να καταφέρνουν να περνάνε από τους αστυνομικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, χρησιμοποιούσαν  είτε πλαστά, είτε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα,  με πλαστή σφραγίδα εισόδου, ή τρίτων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου ο υπό διακίνηση αλλοδαπός έμοιαζε με τον πραγματικό κάτοχο.

Ο κάθε "τουρίστας" έδινε το ποσό των 13.000 ευρώ για να του εξασφαλίσουν το πολύτιμο "εισιτήριο" εξόδου από την Ελλάδα προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Από τις έρευνες στα σπίτια τους και σε άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά και απολεσθέντα ελληνικά δελτία ταυτότητας, ελληνικές άδειες οδήγησης, κάρτες τραπεζών, βιβλιαρίων τραπεζών, σημειώσεις, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, μικροποσότητα ηρωίνης, ένα πιστόλι, κάμερες ασφαλείας, πλήθος ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ) και το χρηματικό ποσό των 5.030 ευρώ

Επίσης, κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

Ο 46χρονος ήταν γνώριμος των αρχών για παρόμοια αδικήματα από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας υπό διακίνηση αλλοδαπός στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς δύο αλλοδαποί για κατοχή ναρκωτικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η προδικαστική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση εντάχθηκε στη Δράση 2.2 της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών, στην οποία ηγείται η χώρα μας και στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, το οποίο συνυπογράφηκε το 2016 από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και το Διευθυντή της Europol, στοχεύοντας στην καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται και η ενεργή συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL , μέσω της διάθεσης αναλυτικής υποστήριξης, της πραγματοποίησης επιχειρησιακών συναντήσεων καθώς και μέσω της διευκόλυνσης της επικοινωνίας με λοιπά ενδιαφερόμενα Κράτη Μέλη.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε τακτική ανάκριση.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-10-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Αστυνομικά