Logo

Θεσσαλονίκη: 125 παραβάσεις σε φορτηγά - Βρέθηκαν 14 "πειραγμένοι" ταχογράφοι [φωτο]



 
 

Σωρεία παραβάσεων εντοπίστηκαν σε φορτηγά που ελέγχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Τροχαία σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από τα μισά φορτηγά που ελέγχθησαν, παρουσίασαν παραβάσεις, με δεκάδες οδηγούς να μην τηρούν το ωράριο εργασίας και ανάπαυσης, ενώ σε 14 νταλίκες είχαν "πειραχτεί" οι ταχογράφοι, ώστε να μην ελέγχονται η ταχύτητα και οι ώρες οδήγησης στους δρόμους.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι έγιναν από τις 16 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου στις περιφερειακές εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης-Βεροίας και Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, την τελευταία εβδομάδα ελέγχθησαν περισσότερα από 180 φορτηγά οχήματα και βεβαιώθηκαν 125 παραβάσεις.

Από τις 125 παραβάσεις:

  • 80 αφορούν παραβίαση ωραρίου οδήγησης, εργασίας και ανάπαυσης οδηγών
  • 14 αφορούν σε μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων ταχογράφων
  • 10 για παραβίαση ορίου ταχύτητας και
  • 21 λοιπές περιπτώσεις.

Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 13 άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας, 7 άδειες ικανότητας οδήγησης ενώ ακινητοποιήθηκαν 4 φορτηγά.

14 "πειραγμένοι" ταχυγράφοι

Στα ευρήματα των τροχονόμων κατά τους ελέγχους στα φορτηγά, εντοπίστηκαν σκόπιμες επεμβάσεις στις συσκευές ταχογράφων, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος ως προς τη δραστηριότητά του.

Με τους "πειραγμένους" ταχογράφους οι οδηγοί μπορούσαν να αλλοιώνουν τα στοιχεία ως προς τις προβλεπόμενες ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, την ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνταν με τη χρήση μαγνήτη, με τη χρήση ενσύρματης συνδεσμολογίας, με τη χρήση διακόπτη ή με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου που παραβίαζε τη σφραγίδα.

Δείτε φωτογραφίες με τις παραβιάσεις που εντόπισαν οι τροχονόμοι στους ταχογράφους:

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ενσύρματη συνδεσμολογία η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να μην καταγράφονται οι δραστηριότητες του οδηγού. Ο "δότης" έχει παραβιαστεί και έχει τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα

Δείτε παραβίαση σφραγίδας με χρήση μεταλλικού αντικειμένου. Με τον τρόπο αυτό ο οδηγός μπορεί να απενεργοποιήσει τον ταχογράφο

Δείτε διακόπτη ο οποίος χρησιμοποιείται για απενεργοποίηση και ενεργοποίηση του ταχογράφου

Δείτε μαγνήτη που τοποθετείται στον δότη του φορτηγού ώστε να μην καταγράφονται οι δραστηριότητες του οδηγού. Η συσκευή ταχογράφου απενεργοποιείται και το όχημα φαίνεται πως είναι σταθμευμένο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά