Συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, πουλούσαν παράνομα δύο αλλοδαπόί μέσω eshop.
Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς αυτές οι συσκευές θεωρούνται όπλα.
Οι αστυνομικοί ερεύνησαν την υπόθεση μετά από καταγγελίες σχετικά με προώθηση και πώληση μέσω διαδικτύου, παράνομων συσκευών ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκε ιστοσελίδα – ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης προϊόντων που διέθετε προς πώληση τα επίμαχα αντικείμενα.
Μέσω ιστοσελίδας πωλούνταν τρεις διαφορετικού τύπου συσκευές που περιγράφονται ως «φακοί ηλεκτροσόκ», με επιπρόσθετη λειτουργία «laserpointer» για τη μία από αυτές. Η διάθεση των αντικειμένων γίνονταν με απευθείας παραγγελία στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ιστοσελίδας.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι παραπάνω συσκευές μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως όπλα, ενώ απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά συσκευών με λειτουργία δείκτη λέιζερ (laserpointer), λόγω της επικινδυνότητας τους για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Στο πλαίσιο ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής και ψηφιακής – διαδικτυακής έρευνας, αξιοποιώντας τα ψηφιακά στοιχεία και δεδομένα, καθώς και κατόπιν αλληλογραφίας με αρμόδιους φορείς - εταιρείες, ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί, κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων, ως διαχειριστές της ανωτέρω ιστοσελίδας.
Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές της χώρας, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, για τις ενέργειές τους, ενώ ενημερώθηκε και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τις δικές της ενέργειες.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-5-2020 από directNEWS.gr