Logo

Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη με κλεμμένα κινητά τηλέφωνα [φωτο]



 
 

Έκλεβαν κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον κάτοχό του με την εφαρμογή εύρεση του κινητού ώστε να αποκτούν πλήρη πρόσβαση στη συσκευή και να την μεταπωλούν.

Η απάτη εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων για κλοπή, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστικό σύστημα, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης του αφαίρεσε συσκευή κινητού τηλεφώνου σε καφετέρια.

Στη συνέχεια ο καταγγέλλων έλαβε email με το οποίο τον προέτρεπαν να εισάγει, σε διαδικτυακό τόπο που προσομοίαζε με επίσημο ιστότοπο εφαρμογής, τα στοιχεία σύνδεσής του στο λογαριασμό cloud του. Πεπεισμένος ότι πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα, συμπλήρωσε τους κωδικούς του λογαριασμού του με αποτέλεσμα ο δράστης να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας της συσκευής και να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων της.

Έτσι ο οποιοσδήποτε νέος χρήστης μπορούσε να έχει πρόσβαση στο κινητό.

Με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να μεταπωλήσουν ως μεταχειρισμένο.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του νέου κατόχου της συσκευής και των ενδιάμεσων χρηστών που ενέχονται στην διαδικασία διάθεσης της στην αγορά προς πώληση.

Παράλληλα από την ψηφιακή ανάλυση των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών καθώς και από την προανάκριση, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών συνολικά ατόμων στην υπόθεση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν προχθές, Τετάρτη, 8 Ιουλίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δύο φορητοί υπολογιστές, δύο έξυπνα ρολόγια και πλήθος καρτών sim που είχαν δηλωθεί από αλλοδαπούς.

Πώς γινόταν η απάτη

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες αρχικά προέβαιναν στην αφαίρεση συσκευής από το νόμιμο κάτοχό της με διάφορες μεθόδους (κλοπή, ληστεία, διάρρηξη κ.λπ.).

Έπειτα ο δράστης της αφαίρεσης της συσκευής την μεταπωλούσε άμεσα σε συνεργό του, έναντι πολύ μικρής χρηματικής αξίας σε σχέση με την πραγματική,
Στη συνέχεια αναλάμβαναν το «ξεκλείδωμα» της συσκευής, κάνοντας χρήση των απαραίτητων στοιχείων (αριθμό IMEI, στοιχεία επικοινωνίας) που έχει δηλώσει ο νόμιμος κάτοχος της συσκευής στην εφαρμογή «εύρεση τηλεφώνου»,
Ο νόμιμος κάτοχος της συσκευής (θύμα) άρχιζε να δέχεται αλλεπάλληλα απατηλά μηνύματα (phishing sms/emails), με αποστολέα που υποδυόταν επώνυμη εταιρία, τα οποία τον ενημέρωναν ότι η συσκευή του είχε εντοπισθεί και τον προέτρεπαν να ακολουθήσει υπερσύνδεσμο (link), που περιείχε το μήνυμα, ώστε να του εμφανιστεί η ακριβής γεωγραφική θέση της συσκευής,
Το θύμα πιστεύοντας πως πράγματι η συσκευή του είχε εντοπισθεί και πως το μήνυμα προερχόταν από την εταιρία, ακολουθώντας τον υπερσύνδεσμο (link) που του υπεδείκνυαν, μετέβαινε σε απατηλή ιστοσελίδα (phishing site), η οποία προσομοιάζει με τον επίσημο ιστότοπο και την εφαρμογή «εύρεσης τηλεφώνου», όπου συμπλήρωνε στα κατάλληλα πεδία τα στοιχεία σύνδεσης (διαπιστευτήρια) του προσωπικού του λογαριασμού “cloud”.
Αφού πληκτρολογούσε τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού, στην απατηλή ιστοσελίδα, δινόταν η δυνατότητα στο δράστη να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα του τα δεδομένα (στοιχεία πληρωμής, φωτογραφίες, επικοινωνία, προσωπικά αρχεία, κ.α.) και να παρακάμψει τα στοιχεία ασφαλείας της συσκευής και να την «ξεκλειδώσει».
Οι δράστες, έχοντας αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της συσκευής, πραγματοποιούσαν επαναφορά της στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις και στη συνέχεια τη διέθεταν προς πώληση σε ανυποψίαστους αγοραστές ως μεταχειρισμένη και σε τιμή αντίστοιχη της πραγματικής της αξίας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων.

Παράλληλα, ερευνάται η συμμετοχή των εμπλεκομένων σε πλήθος ακόμα ομοειδών περιπτώσεων, υποκλοπής στοιχείων και μετέπειτα διάθεσης προς πώληση, συσκευών που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-7-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά