Logo

Tα sms της απάτης: Πως "αδειάζουν" τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων



 
 

Μία νέα μέθοδο απάτης έχουν θέσει σε εφαρμογή επιτήδειοι, καταφέρνοντας να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων τους. 

Οι δράστες στέλνουν ένα  sms  στο κινητό τηλέφωνο του υποψήφιου θύματός τους και αν αυτό ακολουθήσει τις οδηγίες τους πέφτει στην "παγίδα". 

Οι απατεώνες υποκλέπτουν τα στοιχεία του e-bankikg (όνομα και κωδικό χρήστη) του θύματος και πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για την "αφαίμαξη" χρηματικών ποσών από τον τραπεζικό λογαριασμό του. 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστές δύο περιπτώσεις συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αυτής της νέας απάτης. 

Η μία υπόθεση αφορά πολίτη στην Πιερία από τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου οι απατεώνες κατάφεραν να αφαιρέσουν 18.430 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη  η Ελληνική Αστυνομία, η υπόθεση αυτή διερευνάται από την  Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης 

Η δεύτερη περίπτωση, την οποία έφερε στο φως το protothema.gr, αφορά πολίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τον οποίο οι δράστες άρπαξαν 12.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ 

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, περιγράφει πως εξαπατήθηκε πολίτης στην Πιερία με την μέθοδο της αποστολής sms και στη συνέχεια δίνει οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πέσουμε θύματα της δράσης των απατεώνων. 

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στην Πιερία, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, όπου κατάφεραν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 18.530 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e - banking).

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-10-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά