Logo

Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και έκλεβαν ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους



 
 

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 10 Έλληνες (εννέα άνδρες και μία γυναίκα), ενώ αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ τα μέλη της σπείρας, κινούμενα πρωινές-μεσημβρινές ώρες με οχήματα δικά τους ή συγγενικών τους προσώπων, σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Στη συνέχεια, στοχεύοντας αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα, τα ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους και κατά την είσοδό τους τους απευθύνονταν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή των συντηρητών ανελκυστήρων.

Κατάφερναν έτσι και τους έπειθαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εισόδου τους στα σπίτια τους, για να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν και τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός εμπορίας χαλιών που ασκούσαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Με την απόκτηση πρόσβασης στο εσωτερικό των οικιών, κάποιοι εξ αυτών οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο συνήθως της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ παράλληλα οι συνεργοί τους ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους κι αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Κατόπιν επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους, όπου τους ανέμεναν οι οδηγοί συνεργοί τους και διέφευγαν άμεσα από το σημείο.

Κατά τη δράση τους αυτοί, οι δράστες φρόντιζαν για το άψογο της εμφάνισης-αμφίεσής τους, προκειμένου να γίνονται πιστευτοί, ως προς την - κατά περίπτωση - ιδιότητα που υποδύονταν. Μάλιστα, καταγράφηκαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες επιδείκνυαν στα θύματά τους έγγραφα με το λογότυπο εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι υποπτεύονταν τις προθέσεις τους, δεν δίσταζαν να γίνουν ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί, ώστε να κάμψουν τις αμφιβολίες τους και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.

Η σπείρα διοχέτευε τα κλοπιμαία σε δίκτυο κλεπταποδόχων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 22 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27.150 ευρώ, 3.140 δολάρια ΗΠΑ, πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια κι άλλα τιμαλφή, δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα και είδη ρουχισμού.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-5-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά