Logo

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές για επεισόδια γύρω από το ΑΠΘ [βίντεο+φωτο]



 
 

Οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη προχώρφησαν σε μία σύλληψη ατόμου και σε τέσσερις προσαγωγές μετά τα σοβαρά χθεσινοβραδινά επεισόδια πέριξ του ΑΠΘ καθώς και στο κέντρο της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν μετά από ένταση που σημειώθηκε για άγνωστο λόγο εντός του ΑΠΘ ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και σε μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου όταν και ήταν σε εξέλιξη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το grtimes.gr,  η  συναυλία διακόπηκε ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στο κέντρο της πόλης

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Εγνατία, στο ύψος των Πανεπιστημίων και μέχρι την οδό Αριστοτέλους, αμέσως μετά τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στην Καμάρα και μετά τα επεισόδια νωρίτερα στο ΑΠΘ.

Το σκηνικό θύμιζε «πόλεμο», με συνεχείς ρίψεις αντικειμένων από ομάδες διαδηλωτών, όπως πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τις τελευταίες να απαντούν, κάνοντας χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού από τον «Αίαντα».

Τα εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Πανεπιστημίων και επεκτάθηκαν μέχρι και την οδό Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε … ρινγκ, με οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, «βροχή» χημικών και βομβών μολότοφ εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απωθήθηκε προς την οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους, με τον «Αίαντα» να κάνει συνεχώς ρίψεις νερού για να απομακρύνει το πλήθος.

Ωστόσο κατά την απώθηση των αστυνομικών, «εκτοξεύονταν» νέες πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή φθορές σε πολίτες, διαδηλωτές ή αστυνομικούς.

Διαμαρτυρίες πολιτών για αναίτια χρήση χημικών

Έντονα ήταν τα παράπονα του κόσμου που συμμετείχαν νωρίτερα στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου. Αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν προς τις Αστυνομικές δυνάμεις για αναίτια χρήση χημικών σε χώρο όπου βρισκόταν και απλός κόσμος με παιδιά.

Οι πολίτες μάλιστα ανέφεραν ότι κινδύνεψε κόσμος να ποδοπατηθεί ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφυξίας, καθώς στο χώρο της συναυλίας βρισκόταν χιλιάδες άτομα.

Μετά τις 2 τα ξημερώματα η οδός Εγνατία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.

Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθως περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-9-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Αστυνομικά