Ελεύθερος, μετά από επέμβαση της αστυνομίας, είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, που επί έξι μήνες κρατείτο όμηρος από τους απαγωγείς του. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας αστυνομική επέμβαση στο κρησφύγετο όπου οι απαγωγείς κρατούσαν όμηρο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και οι αστυνομικοί τον απελευθέρωσαν.
Ο 52χρονος επιχειρηματίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του, αλλά πολύ αδυνατισμένος και μετά την εξέτασή του στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, μαζί με τους συγγενείς του, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την αστυνομία για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του ανθρώπου τους και έσπευσαν συγκινημένοι από το Ηράκλειο για να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.
Τι είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μόλις είδε τους αστυνομικούς:
O επιχειρηματίας, που είχε απαχθεί στις 30 Μαρτίου 2017, μόλις αντίκρισε τους άνδρας της ΕΛ.ΑΣ είπε:.«Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα»,
Δεμένος μέσα σε μία παλιά μάντρα αυτοκινήτων
Όπως αναφέρει το cretalive, το κρησφύγετο στο οποίο έγινε η αστυνομική έφοδος είναι μία παλιά μάντρα αυτοκινήτων σε σημείο 4 χιλιόμετρα έξω από Ρέθυμνο προς τα Χανιά. Εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη δεμένο, σώο, ωστόσο φανερά καταβεβλημένο, σκιά του εαυτού του.Παρόλα αυτά η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε καλή.
Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει ήδη σε 8 συλλήψεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση προκειμένου να συλληφθούν όλοι όσοι παρακολουθούνταν από τις αρχές εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένα ακόμη άτομο που εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην απαγωγή του Κρητικού ειχειρηματία εμπλέκεται και η 17χρονη κόρη ενός εκ των συλληφθέντων. Η ανήλικη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έφτιαχνε το usb, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς για να επικοινωνούν με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι ντόπιοι, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις αρχές για ποινικά αδικήματα.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανώς ταλαιπωρημένος από την πολύμηνη κράτηση του, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ εκεί έσπευσε άμεσα και η οικογένεια του.
Η κομβική θέση του κρησφύγετου
Επικεφαλής της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και επίλεκτοι άνδρες της ΕΛΑΣ ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής στην Κρήτη Υποστράτηγος Μιχάλης Λαγουδάκης.
Όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, ο χώρος που οι απαγωγείς είχαν μεταφέρει τον επιχειρηματία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στον παράλληλο της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου και σε κοντινό σημείο με κέντρα διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων. Κάτω από τον όροφο που κρατείτο λειτουργούσε η μάντρα αυτοκινήτων. Όλος ο χώρος σφραγίστηκε από την αστυνομία.
Ωστόσο, αστυνομικές πηγές τόνιζαν ότι η μάντρα αυτοκινήτων στην οποία βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ήταν το τρίτο κρησφύγετο που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς τον τελευταίο μήνα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην όλη επιχείρηση απαγωγής πιστεύεται ότι εμπλέκονται συνολικά 15 άτομα.
Πως η αστυνομία έφθασε στο κρησφύγετο και στις συλλήψεις των απαγωγέων
Ο χρόνος για τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη άρχισε να μετρά αντίστροφα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη σε τρεις επιβαίνοντες σε Ι.Χ. αυτοκίνητο διαπιστώθηκε ότι ουδείς έφερε κινητό τηλέφωνο και ότι πιθανότατα τα είχαν πετάξει νωρίτερα.
Αυτό το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους, και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Από τη στιγμή εκείνη το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί.
Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε κάτι. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση, ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ άλλαξαν μετά και την τελευταία επικοινωνία που είχαν οι απαγωγείς με την οικογένεια μειώνοντας τα λύτρα σε 18 εκατ. ευρώ. Τότε οι αστυνομικοί αποφάσισαν να δράσουν και από την παρακολούθηση της σπείρας των απαγωγέων κατέληξαν πως η καλύτερη στιγμή θα ήταν χαράματα της Δευτέρας, 2 Οκτωβρίου.
Έτσι οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν στις 07:30 το πρωί της Δευτέρας εξοπλισμένες με θερμικές κάμερες ώστε να ανιχνεύσουν ακόμα και την παραμικρή κίνηση αλλά και τη θέση στην οποία βρισκόταν ο επιχειρηματίας και, παράλληλα, έχοντας διασφαλίσει τη δυνατότητα σύλληψης και των άλλων μελών της σπείρας.
Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Ιωάννης, συγκινημένος είπε στο cretalive: «Το ευχαριστώ είναι λίγο για όλους όσοι συνέβαλαν»,
Το "who is who" του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης, είναι διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης, ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας, αλλά και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Ο κ. Λεμπιδάκης είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον αδελφό του Μανώλη στη διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης (τα αδέλφια Μανώλης και Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέχουν το 26% και 24% αντιστοίχως της εταιρίας).
Η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Το χρονικό της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Στις 30 Μαρτίου, οπότε και απήχθη ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, το αυτοκίνητό του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς. Ένα αγροτικό, με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και ένα επιβατικό, με το οποίο οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο.
Οι επικοινωνίες των απαγωγέων με τον αδερφό του απαχθέντος, κατά το διάστημα που ακολούθησε, ήταν αραιές. Αρχικά οι απαγωγείς αξίωσαν λύτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε «μικρά» χαρτονομίσματα, για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.
Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων, προκειμένου αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής.
Οι αξιώσεις των απαγωγέων στη συνέχεια φέρονται να μειώθηκαν. Ωστόσο παρέμειναν σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει.
Η αντίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη στην είδηση για την απελευθέρωσή του
Λίγο πριν διαρρεύσει η είδηση της απελευθέρωσης, στελέχη της διοίκησης του εργοστασίου του Λεμπιδάκη κάλεσαν τους εργαζόμενους προκειμένου να τους ενημερώσουν για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, το άκουσμα της είδησης προκάλεσε κύματα χαράς και ενθουσιασμού στους υπαλλήλους, οι οποίοι και οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι μετά από 186 μέρες αγωνίας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν μακριά πλέον από τους απαγωγείς του.
Ν. Τόσκας: Στόχος ήταν η προστασία της ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του επιχειρηματία. κάνοντας λόγο για "μεγάλης ακρίβειας επιχείρηση" των αστυνομικών αρχών. Όπως τόνισε στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν η προστασία της ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη και συμπλήρωσε ότι οι αρχές έδρασαν με μεγάλη προσοχή, από την πρώτη στιγμή.
Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ από τον Πρωθυπουργό
Τα συγχαρητήρια τους στην ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση απελευθέρωσης του Μ. Λεμπιδάκη εξέφρασαν μέσω twitter o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη. 1/2
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 2 Οκτωβρίου 2017
Όραμα μας μια αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, φιλική και όχι αυταρχική απέναντι στους πολίτες. 2/2
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 2 Οκτωβρίου 2017
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-10-2017 από directNEWS.gr