Logo

Έκρηξη στο ΣΚΑΪ: Τι λένε ειδικοί για το μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε - Που στρέφονται οι έρευνες [φωτο]



 
 

«Επαγγελματική» χαρακτηρίζουν αστυνομικές πηγές την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στις 02:37 τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. Η επίθεση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου και σύμφωνα με ειδικούς ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν βασισμένος  στον τρόπο που λειτουργεί μία κατευθυντήρια νάρκη, η οποία στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, τα στοιχεία από τις εργαστηριακές εξετάσεις είναι προς το παρόν από "φτωχά" έως  ανύπαρκτα.  Ωστόσο, ο τρόπος δράσης των εμπλεκόμενων στρέφει προς μία κατεύθυνση τις υποψίες των αστυνομικών αρχών. Όπως εκτιμάται οι δράστες  πρέπει να είχαν μελετήσει καλά το σημείο, ενώ αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως οι έρευνες στρέφονται προς συγκεκριμένη οργάνωση και μάλιστα σε πρόσωπα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί από τις αρχές.

Οι διαπιστώσεις των ειδικών

Ειδικότερα, ο καθηγητής της  Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος υποστήριξε ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ ήταν βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με μύδρους (βλήματα – θραύσματα).

Ο κ. Λιόλιος, μιλώντας την Τρίτη σε εκπομπή της ΕΡΤ, είπε: «Πρόκειται για μια αυτοσχέδια, κατευθυντική νάρκη τύπου “Claymore” (σ.σ. αμερικανικής έμπνευσης το πρώτο σχέδιο). Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή, Και θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» τόνισε ο Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και προσέθεσε: «Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι  με την ομάδα του μελέτησαν την απόσταση από το σημείο μηδέν (της έκρηξης) μέχρι το κτήριο, υπολογίζοντας την στα δέκα μέτρα.

«Δεν μπορεί να ήταν δέκα κιλά ΤΝΤ, ή για να το πούμε πιο σωστά, δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ. Οι προσομοιωτές μας δείχνουν ότι θα είχαν σπάσει όλα τα τζάμια σε αυτή την περίπτωση» είπε, ενώ αναφερόμενος στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα υπογράμμισε:  «δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ». 

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας προκρίνεται το  σενάριο να χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός εκρηκτικών υλών στον μηχανισμό. 

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Ποιοι θεωρούνται ύποπτοι

Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε τέσσερα άτομα που εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια στη δράση της λεγόμενης νεοτρομοκρατίας.

Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται ως "σκιώδη" και δεν έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί.  Δύο από αυτά ονομάζονται από τους αστυνομικούς ως  «Ξανθός» και «Σγουρομάλλης» Πρόκειται για πρόσωπα φωτογραφίες των οποίων βρέθηκαν σε πλαστές ταυτότητες που εντοπίστηκαν το 2017 στο διαμέρισμα-γιάφκα της Πόλας Ρούπα, στην Ηλιούπολη της Αττικής.Στις ταυτότητες αναγράφονταν τα ψεύτικα ονοματεπώνυμα «Τριαντόπουλος Ευστάθιος» και «Παπαδόπουλος Ιωάννης».

Πάντα κατά τις εκτιμήσεις των αστυνομικών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η επίθεση να οργανώθηκε και να εκτελέστηκε από την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Μέλη τις Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα ευρήματα από την έκρηξη της βόμβας τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ δεν κατάφεραν να βοηθήσουν στις έρευνες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν βρει DNA και αποτυπώματα. 

Από τη Νέα Ιωνία εκλάπη το αυτοκίνητο των δραστών 

Πληροφορίες αναφέρουν, πως οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως στις 18 Νοεμβρίου εκλάπη από την Νέα Ιωνία το μαύρο opel που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

Το εν λόγω αυτοκίνητο, που έφερε πλαστή πινακίδα η οποία αντιστοιχούσε σε ίδιο τύπο και μάρκα οχήματος, εντοπίστηκε λίγο μετά την επίθεση καμένο στην οδό Ανθείου στα Άνω Πετράλωνα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πότε ακριβώς εκλάπη το αυτοκίνητο, μέσω του αριθμού πλαισίου. 

Κατά τις εκτιμήσεις, στην επιχείρηση συμμετείχε μία  «ομάδα κρούσης» αποτελούμενη από τρία άτομα που επέβαιναν στο μαύρο Opel. Ο ένας οδηγούσε, ο δεύτερος κάλυπτε οπλισμένος και ο τρίτος τοποθέτησε και κλείδωσε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στις προστατευτικές μπάρες της Εθνάρχου Μακαρίου μπροστά από τον τηλεοπτικό σταθμό. 

Πάντα κατά τις εκτιμήσεις υπήρχε και η λεγόμενη ομάδα υποστήριξης, αποτελούμενη από δύο άτομα. Τέλος, άλλοι δύο φέρονται ότι πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Αστυνομικά