Logo

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών - Συνελήφθησαν ένας εφοριακός και ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ [φωτο]



 
 

Τα ίχνη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που νομιμοποιούσε παράνομα αλλοδαπούς εντόπισε, κατόπιν πολύμηνης έρευνας, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα μέλη της, τέσσερις Έλληνες και πέντε αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τα δύο ηγετικά μέλη του κυκλώματος και δύο δημόσιοι υπάλληλοι-εφοριακός και υπάλληλος του ΕΦΚΑ.

Το κύκλωμα εξέδιδε δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση-ανανέωση άδειας διαμονής, για εξαρτημένη εργασία των προς νομιμοποίηση αλλοδαπών με: καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων και υφαρπαγή αντιστοίχων ημερών ασφάλισης (ενσήμων) από τον ΕΦΚΑ, υφαρπαγή βεβαιώσεων ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ, έκδοση-ανανέωση βιβλιαρίων υγείας και έκδοση λογαριασμών ασφαλισμένου ΕΦΚΑ, έκδοση ΑΜΚΑ-ΑΜΑ, έκδοση ΑΦΜ και κλειδαρίθμων, σύναψη εικονικών δηλώσεων στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (συμβόλαια κατοικίας), υποβολή ή τροποποίηση φορολογικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χορήγηση βεβαιώσεων εργοδότη και κατάρτιση διαφόρων πλαστών εγγράφων ή νοθεία γνήσιων με τη χρήση πλαστών σφραγίδων.

Από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της οργάνωσης, ήταν η καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων (ενσήμων), η οποία γινόταν μέσω τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν τρίτα πρόσωπα, που φαινομενικά δεν σχετίζονταν με τα μέλη του κυκλώματος (αχυράνθρωποι).

Από την έρευνα προέκυψε η σύνδεση των ύποπτων επιχειρήσεων με τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης και η πλήρης ταύτιση των στοιχείων τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω επιχειρήσεις ήταν εικονικές, δηλωμένες με δραστηριότητες κυρίως ως βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτηρίων, καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία.

Συνήθης “παραγγελία” ήταν η καταχώρηση 50 ενσήμων, για τα οποία οι «πελάτες» κατέβαλλαν χρηματικό ποσό έως και 1.200 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις εργοδοτικές εισφορές ανά άτομο. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία μέσω των υπόπτων επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστεί διά της υποβολής αντίστοιχων ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) περισσότερα από 600 άτομα.

Βασική δραστηριότητα της οργάνωσης ήταν και η σύναψη συμβολαίων μίσθωσης διαμερισμάτων, με φερόμενους ως μισθωτές «πελάτες» της οργάνωσης. Οι εν λόγω διευθύνσεις δεν ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα, αλλά ως κριτήριο επιλογής ήταν η δηλωθείσα διεύθυνση να ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών ή των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Τα εν λόγω μισθωτήρια συμβόλαια καταρτίζονταν ηλεκτρονικά και υποβάλλονταν ως δικαιολογητικά στις υπηρεσίες αυτές.

Άλλη μία επιμέρους κομπίνα του κυκλώματος, στο πλαίσιο των "διευκολύνσεων" προς τον εκάστοτε “πελάτη”, ήταν η κατάρτιση φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για ανανέωση άδειας διαμονής στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε και η εμπλοκή υπαλλήλου εφορίας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως διαμεσολαβητή Έλληνα-μέλος της οργάνωσης, αναλάμβανε την έκδοση ΑΦΜ και την έκδοση ή επανέκδοση κλειδαρίθμων, καθώς και τη διαδικασία απενεργοποίησής τους, όπου απαιτείτο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-12-2018 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Αστυνομικά