Logo

Τι αλλάζει στους Κώδικες - Όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις



 
 

Σημαντικές τροποποιήσεις αναμένονται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά τις αλλαγές που προτείνουν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που έχει συστήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δυο νέοι αναμορφωμένοι Κώδικες αναμένεται να τεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα προωθηθούν προς ψήφιση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που αναμένεται να νομοθετηθούν είναι η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της χρήσης και κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ) μέσα στο πλήθος, καθώς και του αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια κάθειρξη, μεταξύ των οποίων και οι καταδικασμένοι ως τρομοκράτες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν υφ΄ όρων αποφυλάκισή αφού θα έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Οι κατάδικοι πολυισοβίτες θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπό όρους απόλυσή τους αφού έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί με μεροκάματα. Υπενθυμίζεται πως με βάση τη διάταξη του Κώδικα που είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου με βάση την προηγούμενη αλλαγή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δικαίωμα να αιτηθούν υφ όρους αποφυλάκιση είχαν πολυισοβίτες που είχαν εκτίσει 16 χρόνια από την ποινή που τους είχε επιβληθεί.

Πιο αυστηρές ποινές για αδικήματα που αφορούν την Τρομοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνονται πιο αυστηρές κυρώσεις για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, όπως η στρατολόγηση μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών και τα ταξίδια στο εξωτερικό για τέτοιους σκοπούς.

Ως προς την κατοχή και παρασκευή μολότοφ, θα αλλάξει προς το αυστηρότερο, το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, που προέβλεπε ότι η παρασκευή, προμήθεια και η κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών θα διώκεται και θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, με  έως τρία έτη.

Κακούργημα η κατοχή μολότοφ μέσα σε πλήθος

Με βάση τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης Πλέον, διατηρείται η πλημμεληματική μορφή του αδικήματος σε ό,τι αφορά στην παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών. Όμως μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών μέσα στο πλήθος. Αυτό σημαίνει πως όποιος φέρει εκρηκτικές ύλες σε συγκεντρώσεις, κλ.π. και καταδικαστεί, θα του επιβάλλεται κάθειρξη έως και δέκα ετών.

Στις προτεινόμενες αλλαγές από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, περιλαμβάνεται και το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής, το οποίο θα είναι κακούργημα εάν αυτό έχει τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες. Αυτό σημαίνει ότι αν οι δράστες συστήσουν «συμμορία", τότε θα τιμωρούνται με πολυετείς καθείρξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Κακουργηματική μορφή αναμένεται να αποκτήσει εκ νέου το αδίκημα της δωροδοκίας υπάλληλου, το οποίο με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζονταν ως πλημμέλημα με κάποιες εξαιρέσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO), καθώς η ισχύουσα διάταξη, όπως είχε διατυπωθεί, μπορεί να οδηγούσε σε αρχειοθέτηση δικαστικών ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.. Πλέον, με τις αλλαγές στη συγκεκριμένη διάταξη, η δωροδοκία υπάλληλου μετατρέπεται αυστηρά σε κακούργημα και τιμωρείται με πολυετή κάθειρξη.

Επανέρχεται η διατάραξη κοινής ησυχίας

Με τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επανέρχεται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας που είχε καταργηθεί με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, όπως και όλα τα άλλα πταίσματα. Οι πολίτες δεν μπορούσαν να βρουν το δίκιο τους λόγω΄της ανυπαρξίας νόμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα υψηλά ντεσιμπέλ σε κέντρα διασκέδασης. Το κενό νόμου αντιμετωπίζεται με την επαναφορά του αδικήματος.

Επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων

Συμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων τα οποία με τις διατάξεις του τελευταίου Ποινικό Κώδικα είχαν καταργηθεί. Το θέμα είχε διχάσει τα μέλη της επιτροπής, καθώς υπάρχει ο αντίλογος πως δεν μπορεί ένας μόνο δικαστής να δικάζει σοβαρά κακουργήματα, τη στιγμή που πλημμελήματα δικάζονται από δικαστήρια με τρία μέλη...

Σε ό,τι αφορά στην εισαγγελία Διαφθοράς, αποφασίστηκε ο ορισμός αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-10-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά