Logo

Στο εδώλιο δημοσιογράφος για τραγούδι που "ανέβασε" στο Facebook!



 
 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν δημοσιογράφος και διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, γιατί ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους στο Facebook ένα ρεμπέτικο τραγούδι που φέρεται να προσέβαλε σύζυγο παπά, πρώην ιδιοκτήτρια ραδιοφωνικού σταθμού.

Η πρωτοφανής παραπομπή δημοσιογράφου σε δίκη για το "ανέβασμα" τραγουδιού στο Facebook δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί της Δικαιοσύνης και η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας Αγγελική Κυριαζή, η οποία παραπέμπει σε δίκη τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Documento και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μάκη Νοδάρο και τον διευθυντή του περιφερειακού ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ionion FM Δημήτρη Κολόκα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης συζύγου παπά, πρώην ιδιοκτήτριας ραδιοφωνικού σταθμού, μέσω της ανάρτησης ενός ρεμπέτικου τραγουδιού στο Facebook.

Η εισαγγελική λειτουργός ποινικοποίησε το δικαίωμα που έχει ο δημοσιογράφος για κριτική και σάτιρα σε δημόσια πρόσωπα, βάζοντας στο κάδρο της δυσφήμισης γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι!

Σύμφωνα με κατηγορητήριο, ο δημοσιογράφος Μ. Νοδάρος ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook «μουσικό σύνδεσμο αποτελούμενο από τον τίτλο του τραγουδιού “Βρε παπαδιά τι έχεις κάνει στον παπά”, όπου οι στίχοι είναι οι εξής:

“Βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, τον μαστουριάζεις τον παπά, για να τα λέει πιο καλά, βρε που του στρίβει του παπά, ζούλα μέσα στη λειτουργιά, βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, φτιάξε ένα τρίφυλλο για εμάς, να μείνει χαρμάνης ο παππάς”, μέσω της απεικονίσεως ενός δενδρυλλίου ινδικής κάνναβης… το οποίο συνόδευσε με το εξής σχόλιο: “Σήμερα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ηλείας 18 μήνες φυλάκισης στους συκοφάντες του Ionion fm με ένα τραγουδάκι… Α τσα!”».

Η Εισαγγελέας Αμαλιάδας ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος "φωτογραφίζει" ουσιαστικά την εγκαλούσα που υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος ιερέα και κατά την ημερομηνία ανάρτησης του τραγουδιού στο Facebook, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Στο κατηγορητήριο επιρρίπτει ουσιαστικά ευθύνες στο δημοσιογράφο, για τους στίχους του ρεμπέτικου τραγουδιού!

Μάλιστα στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και τον Δ. Κολόκα, διευθυντή του Ionion FM, επειδή κοινοποίησε την ανάρτηση του Μ. Νοδάρου στον προσωπικό του λογαριασμό Facebook.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Μ. Νοδάρος καταγγέλλει την στάση της εισαγγελικής λειτουργού με την πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα, κλήση σε απολογία των δύο κατηγορουμένων πριν καταθέσει ο μάρτυρας κατηγορίας και γιος της μηνύτριας!

Δικαστικές πηγές στις οποίες τέθηκε το ζήτημα χαρακτήρισαν «κωμικό και απαράδεκτο» το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και χαριτολογώντας ανέφεραν ότι βάσει του σκεπτικού της αντεισαγγελέα Αμαλιάδας αν κάποιος χρήστης του διαδικτύου σχολιάσει με το τραγούδι «γεια σου κύριε εισαγγελέα με την Τζένη την ωραία» μια δικαστική απόφαση, τότε θα πρέπει ο δικαστής να τον μηνύσει καθώς από αυτόν που έκανε την ανάρτηση θα έβγαινε το συμπέρασμα πως ισχυριζόταν ότι ο δικαστής είχε σχέση με τραβεστί!

Νομικοί κύκλοι μιλώντας στην εφημερίδα Documento υποστηρίζουν πως είναι θλιβερό να σύρονται στα δικαστήρια δημοσιογράφοι με τέτοια κατηγορητήρια ποινικοποίησης σχολίων, σάτιρας και ρεμπέτικων τραγουδιών και υπενθυμίζουν ότι με σχετική απόφαση το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω αποφάσεων και πάγιας νομολογίας έχει θωρακίσει με μια σημαντική και συνεχώς διευρυμένη ομπρέλα προστασίας την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών και πολύ περισσότερο των δημοσιογράφων. Μέσω της νομολογίας του διευρύνει τα όρια προστασίας των δημοσιογράφων και τους δίνει το δικαίωμα όταν ασχολούνται με δημόσια πρόσωπα να υπερβάλλουν, να είναι προκλητικοί, να είναι σκληροί, να χρησιμοποιούν σάτιρα χωρίς όρια και να σοκάρουν.
Επίσης το ΕΔΔΑ κρίνει ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας δημοσιογράφος με ποινικές κυρώσεις επειδή εκφράζεται ελεύθερα και ασκεί κριτική. Δεν μπορεί να φυλακίζεται κάποιος επειδή εκφράζει κρίσεις, κριτική ή ασκεί έλεγχο. Αυτό παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυμβατότητας ποινικής διάταξης με την ελευθερία της έκφρασης είναι η συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και η απλή δυσφήμηση και η εξύβριση. Η ίδια η βάση τους προσβάλλει ευθέως το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-10-2019 από directNEWS.gr Πηγή: Documento

 

 


Τελευταία Δικαστικά