Δανειολήπτρια εμφανιζόταν ως άνεργη για να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αλλά εργαζόταν στο Λονδίνο, όπως "προδόθηκε" από αναρτήσεις της στο Facebook, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση της από το Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξαν οι αναρτήσεις της δανειολήπτριας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, όπου εμφανιζόταν να διαμένει στο Λονδίνο αλλά και η εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Όμως "στα χαρτιά" της αίτησης υπαγωγής στην προστασία του Νόμου Κατσέλη, εμφανιζόταν ως άνεργη.
Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, κρίνοντας ότι η δανειολήπτρια είχε κάνει «ανειλικρινή δήλωση», όπως προέκυψε από τις δημόσιες αναρτήσεις της στο Facebook.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αιτούσα εκθέτει ότι από το 2013 δεν έχει κανένα εισόδημα και ο σύζυγος της, ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 660 ευρώ, ενώ με υπεύθυνη δήλωση της το 2016, στα πλαίσια της επικαιροποίησης των σχετικών - εγγράφων της, δηλώνει ότι η κατάσταση της περιουσίας, των μεταβιβάσεων και των εισοδημάτων της ιδίας και του συζύγου της, είναι πλήρης και ορθή.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι φωτογραφικές ή κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, φωνοληψίες και κάθε άλλη μηχανική απεικόνιση που προσκομίζεται ως αποδεικτικό μέσο σε πολιτική δίκη και αφορά σε ιδιωτική επαφή και συνομιλία εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση ενός εκ των συμμετεχόντων, καθίσταται απαράδεκτο αποδεικτικό μέσο.
Όμως αιτιολογώντας την κρίση του να λάβει υπόψιν στην απόφαση του τις αναρτήσεις της αιτούσας στο Facebook, το δικαστήριο σημείωσε ότι «όταν τα δεδομένα του ατόμου είναι γνωστά σε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό προσώπων ή μπορούν να γίνουν από αυτούς εύκολα αντιληπτά και θεωρούνται εξακριβωμένα, τότε δεν προσβάλλεται το δικαίωμα για πληροφορική αυτοδιάθεση και στην ιδιωτική ζωή».
Με απλά λόγια: Από τη στιγμή που ο χρήστης του Facebook έχει επιλέξει το προφίλ του να είναι δημόσιο, τότε οι αναρτήσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο, αφού ο πολίτης ουσιαστικά παραιτείται της προστασίας της ιδιωτικότητάς του, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν τα δικαστήρια...
Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση του Facebook, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο προφίλ του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού προσβάσεως στις πληροφορίες του.
Στο σκεπτικό του το Ειρηνοδικείο Αθηνών στην υπ' αριθμ. 5551/2019 απόφαση του αναφέρει σχετικά:
«Ακόμη όμως, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο «facebook») τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρισή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας. Πληροφορίες, όμως, οι οποίες αναρτώνται από το υποκείμενο των δεδομένων σε δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν συνιστούν προσωπικό δεδομένο και δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997».
Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2019 από directNEWS.gr