Logo

Noor One: Μπλόκο του ΣτΕ στον Μαρινάκη για την απόκτηση διαβατηρίου - Να απέχει ζητά ο ανακριτής Πετρόπουλος



 
 

Από το "μέτωπο" της ανάκρισης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχονται οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης για το ναρκόπλοιο Noor One.

Από τη μια το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ  έκρινε ότι δεν χορηγείται διαβατήριο σε άτομα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης που διώκεται για κακούργημα στην υπόθεση του Noor One. 

Από την άλλη νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έρευνα για την υπόθεση του ναρκόπλοιου καθώς ο ανακριτής Γιάννης Πετρόπουλος - τρίτος κατά σειρά ανακριτής που ορίζεται στην εν λόγω δικαστική έρευνα -  υπέβαλε δήλωση αποχής που θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, η επταμελής  σύνθεση του  Δ΄ Τμήματος  του Συμβουλίου της Επικρατείας  με την υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, έκρινε συνταγματική την αφαίρεσή του διαβατηρίου.

Μάλιστα, το Δ΄ Τμήμα λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης ΜΜΕ, ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση της απόφασης  της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας δεν του επεστράφη το διαβατήριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής.

Σήμερα Τρίτη το Δ' Τμήμα αποφάνθηκε επί της κύριας αίτησης του εφοπλιστή κρίνοντας κατά πλειοψηφία - μειοψήφισαν δύο σύμβουλοι Επικρατείας - ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Στην απόφαση η πλειοψηφία τονίζει ότι η  προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Επιπλέον η πλειοψηφία υπογραμμίζει ότι  η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία, ανεξάρτητα από την μη επικύρωση του βουλεύματος για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ είχε αφαιρέσει το διαβατήριο από τον εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. 

Τελικά, η επίμαχη εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ζητά τον Ιούνιο του 2018 από την Αστυνομία, την επιστροφή του διαβατηρίου, χωρίς το αίτημά του να γίνει αποδεκτό.

Η δήλωση αποχής του Γιάννη Πετρόπουλου 

Στο μεταξύ,  η εκπομπή «Δίκη στο Open», αποκάλυψε πως  ο ένας μετά τον άλλον οι ανακριτές, αποχωρούν από την υπόθεση του Noor One.

Συγκεκριμένα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την  εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, τον Μάρτιο του 2018, τη δικογραφία ανέλαβε η ανακρίτρια Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία λίγους μήνες αργότερα ζήτησε να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα.

Τη διαδέχτηκε η ανακρίτρια Καλλιόπη – Ιωάννα Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις Η.Π.Α.

Ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά, Γιάννης Μαλλούχος, ανέθεσε την διερεύνηση της υπόθεσης  του ναρκοπλοίου στον ανακριτή Γιάννη Πετρόπουλο.

Ωστόσο, ο  κ. Πετρόπουλος κατέθεσε δήλωση αποχής διότι τυγχάνει υιός του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής στη δήλωσή του κάνει λόγο για  «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του επειδή είναι Ολυμπιακός και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο κ. Πετρόπουλος προβάλλει «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας» για να στηρίξει το δήλωση αποχής του από την ανάκριση, που θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα  συνεδριάσει υπό την προεδρία της Μαρίας Σκουλάξινου.

Σημειώνεται ότι ήδη η εισαγγελέας Κατερίνα Μπαρτζάκλη εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος Πετρόπουλου, με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του είναι τρίτο πρόσωπο και ότι η δικογραφία δεν είναι ποδοσφαιρική.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-10-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά