Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρέθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και ξεκίνησε την απολογία του.
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της «ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και για «παράνομη κατοχή όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης» άρχισε να απολογείται λίγο μετά τις 10:00 το πρωί.
Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τις κατηγορίες έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και βρώμικη προπαγάνδα και υποστήριξε ότι είναι αθώος.
Αναφορικά με το αδίκημα της ένταξης συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης είπε: «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια»
Παράλληλα, για τον Γ. Ρουπακιά είπε: «Δεν τον είχα δει. Θα τον θυμόμουν. Ήταν ένας απλός οπαδός. Έναν χρόνο το πολύ ή παραπάνω στη Χρυσή Αυγή και προηγουμένως σε άλλα κόμματα. Ήξερα μόνο κάποιους που ήταν πολλά χρόνια. Όλους αυτούς που ήταν ένα χρόνο δεν τους ήξερα».
Σε ερώτηση του Παρέδρου για το αν ανέλαβε «μία πολιτικη ευθυνη χωρίς να υπαρχει πολιτικη χροιά» απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι είχε... Ήταν μια τυχαία συνάντηση.»
Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη.
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, «Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά ειναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά. Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα. Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι είμαι ανόητος. Δημιούργησα ένα κίνημα που κατάφερε να εισέλθει τέσσερις φορές στη Βουλή. 165.000 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη σε ένα βρώμικο σύστημα και μας ψήφισαν»..
Μιχαλολιάκος: «Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτή ειναι η θέση σας;»
Μιχαλολιάκος: «Ναι.»
Πρόεδρος: «Άρα με τι έχει σχεση η δολοφονία;»
Μιχαλολιάκος: «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.»
Πρόεδρος: «Πώς εξηγείτε την ύπαρξη ανθρώπων που προέρχονται από την τοπική οργάνωση Νίκαιας;»
Μιχαλολιάκος: «Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς δεν έλαβε sms (από εμένα) αλλά από άλλο κατηγορούμενο. Και ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εγώ προφυλακίστηκα. Οι άλλοι δεν μπορώ να ξέρω γιατί ήταν εκεί. Δεν πρόλαβα ούτε είχα σκοπό να ερευνήσω αυτό το πράγμα γιατί το κόμμα δεν είχε καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοια ενέργεια...»
Πρόεδρος: «Όμως ως γενικός γραμματέας κάνατε καμιά ενέργεια;»
Μιχαλολιάκος: «Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρωτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντισω τον εαυτό μου και το κόμμα.»
Πρόεδρος: «Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;»
Μιχαλολιάκος: «Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα ο άλλος εκείνη τη νύχτα.»
Πρόεδρος: «Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές...»
Μιχαλολιάκος: «Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.»
Πρόεδρος: «Ξημερώνοντας η 18η Σεπτεμβρίου υπάρχουν δύο τηλεφωνήματα προς και από τον Λαγό στη μία παρά τη νύχτα.»
Μιχαλολιάκος: «Ο Λαγός ήταν υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη και μιλούσε με τον επικεφαλής για τη μετακίνησή μου.»
Πρόεδρος: «Όταν μιλάτε έχει ήδη ενημερωθεί.»
Μιχαλολιάκος: «Δεν το ξέρω, εμένα δεν μου είπε τίποτα.»
Πρόεδρος: «Δεν είναι καπως αξιοπερίεργο;»
Μιχαλολιάκος: «Πίστευαν φαίνεται - και έτσι είναι - ότι δεν είναι ζήτημα του κόμματος.»
Πρόεδρος: «Ναι αλλά ένας άνθρωπος του κόμματος ενημέρωσε τον Λαγό...»
Μιχαλολιάκος: «Ζήτησα την άρση τηλεφώνου. Είναι διπλά ένοχοι που με έφεραν στο εδώλιο γιατί με παρακολουθούσαν στο τηλέφωνο και ξέρουν απόλυτα ότι είμαι αθώος.»
Το καταστατικό
Πρόεδρος: «Ποιος ασχολούνταν με το περιοδικό της Χρυσής Αυγής;»
Μιχαλολιάκος: «Διάφορα άτομα. Δεν ασχολούμουν εγώ...»
Πρόεδρος: «Είναι παράδοξο και περίεργο να έρχεται ένα καταστατικό παλιό και να δημοσιεύεται σε αποσπάσματα τη δεκαετία του 1990;»
Μιχαλολιάκος: «Επειδή το διάβασα... Είναι καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης; Ειναι ανερμάτιστο χωρίς αρχή και τέλος.»
Πρόεδρος: «Δεν ήρθε κάποιος να πει ότι είναι ψεύτικο όταν δημοσιεύθηκε; Να το διαψεύσει; Αναφερόταν σε ένα χαρακτήρα εθνικοσοσιαλιστικό.»
Μιχαλολιάκος: «Θα χρειάζονταν ένα επιτελείο 100 ατόμων. Η Χρυσή Αυγή δεν είχε ούτε ένα υπάλληλο τότε.»
Πρόεδρος: «Σε βιβλίο σας το 2014, λέτε ότι επικυρώθηκε καταστατικό το 1992 που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012...»
Μιχαλολιάκος: «Κατά καιρούς άλλαζε το καταστατικό. Άλλαζαν οι πολιτικές συνθήκες. Η δομή, η ιδεολογία συντάχθηκε το 1992 από την κεντρική επιτροπή του συνεδρίου. Από περίπου 40 άτομα.»
Πρόεδρος: «Ως ιδρυτής του κόμματος το έχετε το αρχικό; Υπάρχει;»
Μιχαλολιάκος: «Ό,τι βρήκατε στα κομπιούτερ...»Δεν είχα ποτέ γραφομηχανή. Την εποχή που αναφέρεται ότι γράφθηκε υπήρχαν κομπιούτερ. Είναι μεμονωμένη ενέργεια που δεν ξέρω ποιος την έκανε και γιατί. Κάποιοι ήθελαν τη Χρυσή Αυγή ως ένα κλειστό κλαμπ για να αμπελοφιλοσοφουν και να έχουν την ανωνυμία τους. Αυτό το πράγμα ξεκαθάρισε και κάποιοι έφυγαν κατηγορώντας με ότι πρόδωσα τα ιδανικά, ότι συμβιβάστηκα. Έλεγαν ότι είμαι πλούσιος. Είμαστε καθαρό και κρυστάλλινο κόμμα.
ΠΑΜΕ
Πρόεδρος: «Όλες αυτές οι ενέργειες που έγιναν (πχ. του ΠΑΜΕ) δεν σας οδήγησαν να λάβετε κάποια μέτρα;»
Μιχαλολιάκος: «Ο τρόπος που θέτετε την ερώτηση υποκρύπτει κάτι... Δεν το ανέχομαι αυτό το πράγμα. Έφυγε κόσμος από τα γραφεία. Προσπάθησα να επιβάλω την τάξη. Ευθύνεται η Γεννηματά που κατηγορήθηκε ο Τσουκάτος; Εγώ θα έπρεπε να το κάνω; Και με τι μέσα; Η Δικαιοσύνη γιατί δεν με κάλεσε για αυτά; Με κάλεσε μόνο όταν ο Δένδιας αναρμοδίως πήρε 32 υποθέσεις και έκανε μία! Σχετικά με το ΠΑΜΕ Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή με τραυμαστισμούς και από τις δύο πλευρές.»
Ο όρκος, ο εθνικοσοσιαλισμός και ο ναζιστικός χαιρετισμός
Εισαγγελέας: «Η Χρυσή Αυγή είχε όρκο;»
Μιχαλολιάκος: «Όχι»
Εισαγγελέας: «Υπαρχει ενα εγγραφο στη δικογραφία με τίτλο «Όρκος Χρυσή Αυγη - 1983...»
Μιχαλολιάκος: «Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Έψαξαν οι αρχές 200 κατοικίες και κομπιούτερ, βρήκαν ένα χαρτί προ 30 ετών. Όλα αυτά μέχρι το 2010 - 2011 που ήταν ολιγεμελης ο όλος κύκλος των ανθρώπων και μπορούσε να υπάρχει επιστασία. Μετά το 2012 χάθηκε η μπάλα.»
Μιχαλολιάκος: «Ειμαι υπερήφανος για τις ιδέες μου. Πιστεύω οτι δεν είμαι σε Ιερά Εξέταση...»
Πρόεδρος: «Αν δεν θέλετε να απαντήσετε, να μας το πείτε.»
Μιχαλολιάκος: «Είναι ποινικά αδιάφορη η ιδεολογία μου. Αν ήταν ποινικα κολάσιμη θα είχα κοιτάξει να προετοιμαστώ για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ο λεγόμενος ναζιστικός χαιρετισμός δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Εγώ χαιρέτισα έτσι μερικες φορες. Τον θεωρω ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν αριστερή γροθιά, οι εθνικιστές είχαν το δεξί χέρι σηκωμένο ψηλά. Για αυτό με αποκάλεσαν "φασίστα" αλλά φασίστας δεν είμαι σε καμία περιπτωση. Σε κάθε περίπτωση, έχω από την πρόταση του Ντογιάκου στο Συμβούλιο ότι η ιδεολογία του κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη. »
Ένταση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την είσοδο του Νίκου Μιχαλολιάκου στο Εφετείο, την πύλη το δικαστικού μεγάρου πέρασαν υποστηρικτές του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση κόντρα στη Χρυσή Αυγή, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Μόλις ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής μπήκε στη δικαστική αίθουσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα που βρίσκεται στο δικαστήριο του φώναξε «σκυλί».
Επίσης, πολλοί φίλοι και συγγενείς, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου για σήμερα Τετάρτη και συγκεκριμένα κατά την έξοδό του από τη δικαστική αίθουσα, σημειώθηκε ένταση όταν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν όρθιοι “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” Την ίδια ώρα φίλοι και συγγενείς του Παύλου Φύσσα απάντησαν ρυθμικά "δολοφόνε δολοφόνε", “ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-11-2019 από directNEWS.gr