Logo

Σκάνδαλο Εnerga-Hellas Power: Σε φυλάκιση 5 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Άρης Φλώρος - Αθώος ο Β. Μηλιώνης



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση Energa-Hellas Power  μείωσε δραματικά την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στον Άρη Φλώρο. Συγκεκριμένα  αντί της κάθειρξης 21 ετών, τον καταδίκασε σε φυλάκιση 5 ετών με τριετή αναστολή. 

Ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής του μεγάλου σκανδάλου κατάχρησης χρήματος που προοριζόταν για τα ταμεία του δημοσίου κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό, αλλά με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και την αναγνώριση ελαφρυντικών κατάφερε να τεθεί οριστικά εκτός φυλακής για αυτή την υπόθεση, καθώς του χορηγήθηκε τριετής αναστολή. Άλλωστε είχαν ήδη αποτιθεί από τον Άρη Φλώρο 3 έτη και 11 μήνες εκ των οποίων τα 2 έτη εκτίθηκαν με ευεργετικό υπολογισμό καθώς είχε μεροκάματα. 

Ένοχος με... σύννομο βίο 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφασή του αναγνώρισε ότι η οφειλή της Energa προς το Ελληνικό δημόσιο και τους δήμους ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια, απαίτηση που έχει ήδη ικανοποιηθεί, καθώς  έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό αυτό ωστόσο ουδέποτε εισπράχθηκε από το ελληνικό δημόσιο και τους δήμους λόγω… γραφειοκρατίας.

Με βάση το πλαίσιο ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και με την αναγνώριση και τρίτου ελαφρυντικού (τα δύο είχαν αναγνωριστεί πρωτοδίκως στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο) οι δικαστές έκλεισαν οριστικά την πόρτα της φυλακής για τον Άρη Φλώρο. 

Με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας επί της ενοχής, ο Άρης Φλώρος κρίθηκε ένοχος για  λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και υπεξαίρεση με την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών και συγκεκριμένα της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως τονίζουν νομικοί, με την κατάργηση των επιβαρυντικών περιστάσεων  του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και με τα δύο αναγνωρισμένα πρωτοδίκως ελαφρυντικά η ποινή του Άρη Φλώρου δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 έτη, γεγονός άλλωστε για το οποίο ήδη έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Μειώσεις και αθωώσεις 

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε, επίσης, ενόχους τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους με  ποινές που κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος . Τους αναγνωρίστηκαν από 1-2 ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Παράλληλα, αθώωσε πέντε κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 έτη) και ο Αχ. Φλώρος.

Εκτός από τις ποινές μειώθηκε ραγδαία και το ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης. Αρχικά το κατηγορητήριο έκανε λόγο για ποσό ύψους 236 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αφορούσε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφασή του αναγνώρισε, τελικά, μόνο την οφειλή προς το δημόσιο και τους δήμους, που φθάνει τα, περίπου, 72 εκατομμύρια ευρώ .

Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με βάση τον σχετικό νόμο  περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν δημόσιο και δήμοι. 

Η αποκατάσταση της λογικής...

Μετά την δικαστική ετυμηγορία ο εκ των συνηγόρων του Άρη Φλώρου, ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης δήλωσε: «Η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης,  το δευτεροβάθμιο  τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνηγόρος του Βασίλη Μηλιώνη, δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια».

Αλέξης Κούγιας: Ερωτήματα για το σκεπτικό χορήγησης ελαφρυντικών

Ερωτήματα ως προς την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία αναγνωρίζονται στον Αριστείδη Φλώρο τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετά της τέλεσης πράξεως καλής συμπεριφοράς, εκφράζει  ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ως συνήγορος υπεράσπισης του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποιος είχε προφυλακιστεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της αποκαλούμενης μαφίας του Κορυδαλλού.

"Ποια ειλικρινή μεταμέλεια; Αυτά είναι χρήματα τα οποία δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα"

Σε δήλωση του στο Documento, ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα ότι αναγνωρίστηκαν στον κατηγορούμενο Φλώρο ελαφρυντικά του σύννομου βίου, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση γιατί σίγουρα έχει λευκό ποινικό μητρώο, όμως αναγνωρίστηκαν και τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμελείας και της μετά της τέλεσης πράξεως καλής συμπεριφοράς. Ψάχνω να βρω μια βάσιμη δικαιολογία για την αναγνώριση του δεύτερου και του τρίτου των ελαφρυντικών».

Ο κ. Κούγιας διερωτάται:

«Από πού κι ως που κάποιος απολαμβάνει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμελείας, όταν ο εισαγγελέας και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και τότε υπεύθυνος για την καταπολέμηση για τη νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομη δραστηριότητα, Παναγιώτης Νικολούδης, αποκάλυψε την ιστορία για την οποία είναι κατηγορούμενος ο κ. Φλώρος; Όταν ο ίδιος είχε ανακαλύψει μια διαδρομή χρημάτων, όχι αυτών που κατασχέθηκαν με ενέργειες του εντολέος μου, του κ. Αντωνόπουλου στις ελβετικές τράπεζες –περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ-, άλλα τόσα και ίσως περισσότερα χρήματα τα οποία διοχετεύοντο από λογαριασμούς της Energa προς τράπεζες της Σινγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ. Χρήματα τα οποία ανά πάσα στιγμή αυτοί που έχουν στα χέρια τους τις offshore εταιρείες στο όνομα των οποίων είναι κατατεθειμένα τα χρήματα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα πάρουν.

Ποια ειλικρινή μεταμέλεια επομένως; Αυτά είναι χρήματα τα οποία δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα.

Κούγιας για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς: Ο Φλώρος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για την απόπειρα δολοφονίας Αντωνόπουλου

Και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, όταν είναι γνωστό στο δικαστήριο ότι ο Φλώρος είναι ήδη καταδικασμένος με ομόφωνη απόφαση και μετά από απόφαση του εισαγγελέα της έδρας, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, σε κάθειρξη 13 ετών ως ηθικός αυτουργός για την οργάνωση της δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου».

"Πλαστά πιστοποιητικά για ανίατη ασθένεια..."

Και συμπληρώνει:

«Είναι επίσης γνωστό από όλα τα ΜΜΕ ότι αυτός και μια σειρά από επίορκους γιατρούς μεταξύ των οποίων και καθηγητές πανεπιστημίου μεθόδευσαν μια ψεύτικη ανίατη ασθένεια, ώστε να του χορηγηθούν πλαστά πιστοποιητικά περί του ότι ο άνθρωπος αυτός πάσχει από ανίατη ψυχιατρική, ανίατη ασθένεια, δηλαδή ασθένεια που δεν θεραπεύεται και βάσει των οποίων παραπλάνησε την ελληνική Δικαιοσύνη και ως πάσχων από ανίατη ασθένεια κατάφερε με τον νόμο Παρασκευόπουλου να μείνει ελεύθερος. Όλα αυτά τα έχει κάνει μετά την πράξη.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δικαστήρια τα οποία κάθε ημέρα απορρίπτουν αιτήματα φτωχών ανθρώπων που κατηγορούνται για πιο ελαφρά αδικήματα από αυτά που κατηγορήθηκε ο Φλώρος, όσον αφορά την αναγνώριση των ελαφρυντικών της ειλικρινούς μεταμελείας και της μετά της τέλεσης τη πράξεως καλής συμπεριφοράς; Κατηγορούμενων που δουλεύουν μέσα στις φυλακές, κατηγορουμένων που ενώ βρίσκονται μέσα στις φυλακές, σπουδάζουν».

Κούγιας: Έξαλλος ο εντολέας μου δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος - Χωρίς πολιτική αγωγή η δίκη

Στην ίδια δήλωση του στο Documento, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει ότι ο εντολέας του δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος είναι έξαλλος, καθώς ουσιαστικά η δίκη έγινε χωρίς πολιτική αγωγή.

Αναφέρει σχετικά ο κ. Κούγιας:

«Κι έρχεται το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με αυτή του την απόφαση να αθωώσει ουσιαστικά τον Φλώρο, αφού η ποινή των 5 ετών που του επιβλήθηκε, είναι ποινή αθωώσεως. Δεν γνωρίζω αν είναι κάθειρξη ή αν είναι φυλάκιση, αλλά ουσιαστικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου ο Φλώρος την έχει εκτίσει. Ο εντολέας μου είναι έξαλλος, με εξουσιοδότησε να κάνω αυτή τη δήλωση και βεβαίως θέλω να δω, γιατί είναι κάτι που το είχα δηλώσει κι όταν ανέλαβα την υπόθεση υπεράσπισης Αντωνόπουλου, όταν ήθελαν να κάνουν τη δίκη χωρίς τον Αντωνόπουλο, γιατί η δίκη στο Πενταμελές έγινε ουσιαστικά χωρίς αυτόν, με αυτό το παράνομο ένταλμα συλλήψεως που είχε εκδώσει ο ανακριτής, τον έκλεισε στη φυλακή για εφτά μήνες και δεν είχε δικηγόρο ειδικό πάνω σε αυτό το θέμα η ΛΑΓΗΕ. Είχε έναν νεαρό συνάδελφο ο οποίος δεν είναι ειδικός σε αυτή την υπόθεση όπως ο Αντωνόπουλος. Κι έτσι η δίκη έγινε χωρίς πολιτική αγωγή.

"Οι 36 δικηγόροι του Φλώρου συνδέονται με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο"

Θέλω να δω τώρα τι θα κάνουν τα δικαστήρια και στην υπόθεση που ο Γιώργος Αντωνόπουλος είναι πολιτικός ενάγων. Έχω καταγγείλει κατ’ επανάληψη και προσωπικά ποιοι είναι οι πρώην πρόεδροι Βουλής, γενικοί γραμματείς υπουργικού συμβουλίου, 36 δικηγόροι του Φλώρου ασχολήθηκαν με αυτή την υπόθεση και πολύ σημαντικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Κάποια στιγμή θα έρθει στα χέρια μου το σκεπτικό των δικαστών για το πώς χορηγήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμελείας και της μετά της τέλεσης πράξεως καλής συμπεριφοράς για να μπορώ να τοποθετηθώ κι εντελώς υπεύθυνα. Όμως με αυτά που γνωρίζω από τις δύο υποθέσεις Αντωνόπουλου που χειρίζομαι, της δήθεν εγκληματικής οργάνωσης μαζί με Λυκουρέζο, Παναγόπουλο και τους Αλβανούς και της υπόθεσης που είναι πολιτικός ενάγων κατά του Φλώρου, γνωρίζω τι ακριβώς έχει κάνει ο Φλώρος σε αυτό το διάστημα που φιλοξενείτο όχι στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, αλλά ουσιαστικά σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Τότε θα τοποθετηθώ. Αλλά κατά την άποψή μου θα πρέπει η ανωτάτη ηγεσία της δικαιοσύνης να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με αυτή την υπόθεση».     

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά