Logo

"Βγήκαν μαχαίρια" Σεβαστίδη-Τσιάρα στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων



 
 

“Βγήκαν τα μαχαίρια” ανάμεσα στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σήμερα, Σάββατο, στην ετήσια γενική συνέλευσης της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε κριτική στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα κυρίως για το θέμα της αύξησης και της ανακατανομής των θέσεων Εφετών και προέδρων Εφετών.
«Δεν σας κρύβω τη μεγάλη δυσαρέσκεια του δικαστικού σώματος  από την επιμονή σας να προβείτε από σε μια μεγάλη ανακατανομή των θέσεων προέδρων Εφετών και Εφετών. Εμείς σας ζητήσαμε καταρχήν αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας».
Μάλιστα,  άφησε αιχμές και σε βάρος της Ένωσης Εισαγγελέων για αντικρουόμενες θέσεις στο θέμα της ανακατανομής των θέσεων προέδρων Εφετών και Εφετών

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε και στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για δημιουργία ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια που θα δικάζουν εμπορικές υποθέσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
«Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να έχουν το χαρακτήρα ούτε του λαγού, ούτε της ουράς στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ως προς το θέμα του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ο πρόεδρος της ΕΔΕ έκανε λόγο για θέσπιση αντικινήτρων για την  πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις έχουν  υποστηριχθεί από πολιτικούς και δικαστές σε δημόσιες συζητήσεις και πως «το κατάλληλο κλίμα έχει δημιουργηθεί από τη διανόηση και τα ΜΜΕ που είναι έτοιμα να παρέχουν τις ιδιοτελείς υπηρεσίες τους χωρίς να τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα της αντικειμενικότητας».

Σεβαστίδης: Δικαστικές αίθουσες χωρίς θέρμανση

Αναφερόμενος στη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνθηκε στον κ. Τσιάρα λέγοντας: «Θεωρώ ότι πριν ασχοληθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια, καλύτερα να αυξηθούν τα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη».
Μάλιστα, όπως ανέφερε υπάρχουν «δικαστήρια με έλλειψη πετρελαίου και γίνονται δίκες σε παγωμένες αίθουσες».

Ακόμη, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αναρωτήθηκε μήπως ο «χωροταξικός ανασχεδιασμός των δικαστηρίων» στον οποίο, όπως είπε, είχε αναφερθεί ο κ. Τσιάρας σηματοδοτεί «έναν δικαστικό Καλλικράτη;».

Σχολιάζοντας το θέμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, ο κ. Σεβαστίδης αναρωτήθηκε «μήπως οδηγούμαστε σε μια αντικατάσταση του δικαστή με αλγόριθμους».

Επίθεση στον Δ. Βερβεσό

Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Σεβαστίδης και εναντίον του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, τονίζοντας ότι η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου «διαπνέεται από ένα τυφλό αντιδικαστικό μένος».
«Τη θέση των νομικών επιχειρημάτων έλαβαν προσωπικές ύβρεις, ο λαϊκισμός και η ψεύτικη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων….. Τέτοια συμπεριφορά έχει γίνει κανόνας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ. …Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ στη φετινή γενική συνέλευση μας αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας του δικαστικού σώματος στον
τρόπο που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να πορευτεί» ανέφερε ο Χρ. Σεβαστίδης.

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε πως «ο συνδικαλισμός στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα». Πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα».

«Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης τη «προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».
Και συμπλήρωσε:
«Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της.
Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».

Όπως είπε, “η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της”.

Απαντώντας στην κριτική για την ανακατανομή θέσεων εφετών και προέδρων Εφετών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΕΔΕ, ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως «υπάρχουν και έγγραφα που αναφέρουν τα συγκεκριμένα αιτήματα».

Αύξηση οργανικών θέσεων

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας».
Όπως είπε, η δέσμευση θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η απάντηση Σεβαστίδη στον υπουργό

Απαντώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύουμε ως κυρίαρχο».
Ως προς το ρόλο των συνδικαλιστών, τόνισε ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται».

Δεν υπάρχει Δικαστικός Καλλικράτης, ούτε ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης

Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στα άλλα ζητήματα που έθεσε ο κ. Σεβαστίδης, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.
«Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ.  ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», ανέφερε.
Επεσήμανε δε ότι η αναφορά  σύμπραξης  του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.

Τεχνική νοημοσύνη στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στο θέμα της τεχνικής νοημοσύνης που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί της Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης.
“Η δίκη μας θέση είναι ότι το βασικό ρόλο τον έχει άνθρωπος” τόνισε.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα».

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έκανε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι “μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές”.
Ο κ. Τσαλαγανίδης ήταν καθησυχαστικός ως προς το θέμα της διαμεσολάβησης με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από την εφαρμογή του.
Ανέφερε ήταν ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Την ανάγκη αυτοσυγκράτησης στο δημόσιο διάλογο ανάμεσα στους συνδικαλιστές δικαστικούς λειτουργούς, επεσήμανε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Χειραγώγηση δικαστών στην Πολωνία

Καλεσμένος στη γενική συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων, ήταν ο Πολωνός Εφέτης Bogdan Jędrys, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών.
Ο Πολωνός συνάδελφος τους αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε στις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.
«Οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδόσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά