Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε δασοφύλακα, ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί 18 μήνες για υπόθεση ναρκωτικών, κρίνοντας, μετά την αμετάκλητη αθώωσή του, ότι η προσωρινή του κράτηση ήταν άδικη και υπέστη από αυτήν περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.
Για την δικαστική απόφαση με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση - εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών - και για την άποψη του δασοφύλακα για την ζημιά που του προκάλεσε η δικαστική του περιπέτεια, το news247.gr αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής:
Αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο σε 53χρονο, ο οποίος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος σε υπόθεση ναρκωτικών, ωστόσο τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα.
Η υπόθεση απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 129/2019 απόφασή του, έκρινε πως θα πρέπει να του αποδοθούν τα χρήματα, για τους 18 μήνες που βρισκόταν προφυλακισμένος στη φυλακή, μακρυά από την οικογένειά του και την εργασία του, ενώ στη συνέχεια απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και μάλιστα δίχως αμφιβολίες.
Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στον τελευταίο κατ' αποκοπή ημερήσια αποζημίωση συνολικά για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και για ηθική βλάβη, το ποσό των 15 ευρώ την ημέρα και συνολικά το ποσό των 6.090 ευρώ». Παράλληλα, επισημαίνεται πως «η στέρηση της ελευθερίας του επί χρονικό διάστημα 406 ημερών, του προκάλεσε έντονη ψυχική ταλαιπωρία και βαθύτατα συναισθήματα θλίψης».
Ο εισαγγελέας με τη σειρά του, πρότεινε να γίνει δεκτή εν μέρει η υπό κρίση αίτηση, αναγνωρίζοντας ότι ο 53χρονος δικαιούται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη για το χρονικό διάστημα των 406 ημερών που κρατήθηκε και πρότεινε να ορισθεί το ποσό της αποζημίωσης σε 10 ευρώ ημερησίως.
«Κρατήθηκα 406 ημέρες. Μέχρι τη στιγμή που φυλακίστηκα ήμουν δασοφύλακας στο Δασαρχείο Καλαμάτας. Στη φυλακή έπαιρνα 80-120 ευρώ το 15μερο από τον μισθό μου. Ο μισθός μου τότε ήταν 780 ευρώ. Δεν ξέρω αν θα πάρω πίσω από την Υπηρεσία μου τους μισθούς αυτούς. Έχω δύο γιους 22 και 21 ετών. Τότε δεν εργάζονταν, ήταν ανήλικοι», υποστήριξε, ζητώντας -όπως και στην αίτησή του, να του καταβληθεί ως αποζημίωση το ανώτατο ποσό, δηλαδή 11.914,882 ευρώ.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, σε βάρος του 53χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, υπό τη μορφή της αγοράς, κατοχής και διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, που φέρονταν ως διαπραχθείσες από αυτόν στην Αμαλιάδα το 2014. Η αρμόδια ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, με αποτέλεσμα εκείνος να οδηγηθεί στη φυλακή όπου παρέμεινε μέχρι να συμπληρώσει τους 18 μήνες, που αποτελούν το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
Μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή του, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, τέθηκε σε αργία και λάμβανε μέρος μόνο του μισθού του, ύψους 240 ευρώ περίπου, χωρίς μέχρι σήμερα να του καταβληθεί το υπόλοιπο μέρος των μηνιαίων αποδοχών του, ενώ θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικώς θα επιτύχει την καταβολή του σε αυτόν.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-1-2020 από directNEWS.gr