Logo

Ξεκίνησε η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα



 
 

Στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κάθισαν σήμερα, Παρασκευή, 21 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους και η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, για τους 24 θανάτους στις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Εκτός από τη Ρένα Δούρου δικάζονται η πρώην δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, του δασαρχείου Αιγάλεω, των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 κατηγορούμενοι διώκονται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Η υπόθεση αγορά τις φονικές πλημμύρες τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Μετά από έντονη βροχόπτωση, σχηματίστηκε ένας ορμητικός χείμαρρος που ξεκίνησε από το όρος Πατέρα και ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης.

Εξαιτίας των ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων μέσα στα ρέματα,  ο όγκος του νερού πέρασε στην πόλη της Μάνδρας. Στο πέρασμα του ορμητικού χειμάρρου από λασπόνερα, άνθρωποι πνίγηκαν, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ρεμάτων, η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση, ήταν οι βασικές αιτίες της τραγωδίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις συγκεκριμένων ενεργειών.

Στη δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε ρέματα. Μεταξύ άλλων χτίστηκαν αυθαίρετα δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας και του Δασαρχείου Αιγάλεω καθυστέρησαν τρία ολόκληρα χρόνια να αποφανθούν αν είναι δασικές ή όχι περιοχές που έπρεπε να γίνουν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα.

Διακοπή για τις 28 Ιανουαρίου

Η δίκη διακόπηκε για τις 28 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και σε εκείνη τη συνεδρίαση θα εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της αίθουσας όπου θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Την ανάγκη να εκδοθεί μία δίκαιη απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων και για τους πληγέντες, τόνισε, εξερχόμενος από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Αλέξης Κούγιας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, Διονύσης Γκούσκος δήλωσε:
«Δεν πρέπει να λησμονούμε δύο σοβαρά θέματα στη δίκη αυτή. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πράγματι θεομηνία, η οποία ήταν απρόβλεπτη και αδύνατη να αντιμετωπιστεί. Το δεύτερο είναι αν αναζητάμε ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα, ναι υπάρχουν και είναι του ανθρώπινου παράγοντα που επί 30 χρόνια, είτε Κυβέρνηση κεντρικά είτε διοίκηση τοπικά, άφησε την περιοχή εν γνώσει των προβλημάτων απροστάτευτη. οι μικρότερες ευθύνες βαραίνουν την εφήμερη τοπική ηγεσία».

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό τα οποιαδήποτε ψήγματα ευθύνης προκύπτουν από το κατηγορητήριο το οποίο είναι έωλο και πολύ πρόχειρα φτιαγμένο», συμπλήρωσε.

Πλήθος συγγενών θυμάτων στο ακροατήριο

Πλήθος συγγενών των θυμάτων συγκεντρώθηκε σήμερα στο δικαστήριο, ζητώντας Δικαιοσύνη για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

«Ζητάω δικαιοσύνη και να εξαντλήσει το δικαστήριο όλη την αυστηρότητα ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικές τραγωδίες. Εγώ έχασα τη μητέρα μου αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί ήδη από εχθές είμαι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ξαναθυμάμαι πάλι γεγονότα. Δεν ξεπερνιούνται αυτά. Έχουν γίνει έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι τραγικό “το να πρέπει” να πεθαίνουν 25 άνθρωποι με τέτοιο φρικτό τρόπο, για να έχουμε τα αυτονόητα, την ασφάλεια ως πολίτες», δήλωσε η Σοφία Αναστασίου, συγγενής θύματος.

Ας σημειωθεί πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους δεν προσήλθαν και θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους υπεράσπισης τους.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 135 μάρτυρες από τους οποίους οι 103 βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.

Εκτός από τους συνηγόρους των 21 κατηγορουμένων, στα δικηγορικά έδρανα θα καθίσουν και συνήγοροι που παρίστανται εκ μέρους της πολιτικής αγωγής που έχουν δηλώσει συγγενείς θυμάτων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά