Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για το βιασμό και δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
Κατηγορούμενοι για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και του βιασμού είναι ένας 20χρονος Αλβανός και ένας 22χρονος Ροδίτης.
Η υπόθεση συγκλόνισε το Πανελλήνιο στις 28 Νοεμβρίου 2018, όταν ένα ζευγάρι κατοίκων της περιοχής διαπίστωσε πως στην παραλία Φώκια στην Ρόδο επέπλεε το άψυχο σώμα μίας γυναίκας. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε πως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.
Οι λιμενικοί ανέκριναν αρχικά τον Αλβανό κατηγορούμενο με τον οποίο είχε ραντεβού το μοιραίο βράδυ η άτυχη φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατά την ανάκριση ο κατηγορούμενος ομολόγησε, αποκαλύπτοντας και την ταυτότητα του συνεργού του στη δολοφονία.
Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των γονιών της άτυχης φοιτήτριας.
Σήμερα κατέθεσε ο διοικητής του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Θωμάς Ζόβας που εντόπισε τη σορό της αδικοχαμένης φοιτήτριας.
Όπως είπε, το πτώμα της κοπέλας βρέθηκε επέπλεε στο νερό. Τα αντικείμενα της βρέθηκαν σε διάφορα σημεία και το εσωρούχο της ήταν σκισμένο.
"Κατά τη γνώμη μου κάποιος το τράβηξε για να το σκίσει" ανέφερε ο μάρτυρας.
Ο μάρτυρας τόνισε πως μόνος του ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να πετάξει το σώμα της Ελένης στη θάλασσα.
Μιλώντας για τον 21χρονο Έλληνα κατηγορούμενο, είπε πως "είχε έντονο χαρακτήρα και έδειχνε ότι ήταν ένας άνθρωπος που επιθυμούσε τον καβγά".
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο λιμενικός άφησε να εννοηθεί πως με βάση τη λογική θα μπορούσαν να έχουν ακουστεί οι φωνές της Ελένης στο εξοχικό όπου την είχαν μεταφέρει οι κατηγορούμενοι, καθώς στο ισόγειο μένει η γιαγιά του του 21χρονου Ροδίτη.
Ο κ. Ζόβας χαρακτήρισε μη συνεργάσιμο με τις αρχέςτον 21χρονο Ροδίτη σε αντίθεση με τον αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενό του για τον οποίο ωστόσο σημείωσε πως ήταν πολύ ψύχραιμος και καθόλου φοβισμένος. Όσον αφορά στους γονείς του Ροδίτη είπε πως ο πατέρας του, όταν τον έψαχναν, δεν απαντούσε για το που είναι ο γιος του, ενώ η μητέρα του αν και είχε αρχικά άριστη συνεργασία με τις αρχές "για ένα τετράωρο εξαφανίστηκε".
Με την έναρξη της διαδικασίας η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη δήλωσε δια του δικηγόρου της ότι θέλει να τοποθετηθεί εκ νέου στο δικαστήριο, μετά την κατάθεσή της την πρώτη ημέρα της δίκης. Ωστοσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.
Μετά το λιμενικό αναμένεται να καταθέσει φίλη της Ελένης Τοπαλούδη που αναμένεται να δώσει και άλλα στοιχεία στην υπόθεση. Η άτυχη φοιτήτρια μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί της όταν ο κατηγορούμενος από την Αλβανία της χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού το βράδυ πριν τη μοιραία βόλτα.
Η πολιτική αγωγή έχει καλέσει ως μάρτυρες τον ιατροδικαστή και τον αρμόδιο αστυνομικό που πήρε το DNA των κατηγορουμένων, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες θανάτου της φοιτήτριας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν καλέσει συνολικά έξι μάρτυρες, συγγενείς και φίλους των κατηγορουμένων.
Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος
Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη, κατέθεσε πως από τα ευρήματα φαίνεται ότι το θύμα ρίχτηκε στη θάλασσα λιπόθυμο, με βαριά τραύματα αλλά θα μπορούσε να ζήσει αν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι δολοφόνοι είχαν προσπαθήσει να στραγγαλίσουν την φοιτήτρια και στη συνέχεια από κοινού, μετέφεραν στο γκρεμό από όπου την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Η κοπέλα επέζησε για λίγο και τελικά πνίγηκε.
Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί συναίνεσης της κοπέλας στον... βιασμό της.
«Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι το θεωρεί (σ.σ. ο δράστης) την σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη μίλησε για τα τραύματα που έφερε το άψυχο σώμα της φοιτήτριας.
Εισαγγελέας: Αυτά τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα όπως λένε οι κατηγορούμενοι;
Ιατροδικαστής: Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο. Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά.
Τόνισε ότι το σώμα της Ελένης Τοπαλούδη δεν έφερε σημάδια από τα οποία προκύπτει ότι σύρθηκε μέχρι τον γκρεμό, που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι μετέφεραν την άτυχη κοπέλα μέχρι τον γκρεμό. «Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το τραβολόγημα», είπε, υπογραμμιζοντας πως η άποψή του είναι πως η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο.
Ο μάρτυρας σημειώσε πως άλλα από τα τραύματα στο σώμα της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη ήταν περιθανάτια και άλλα μεταθανάτια. Επίσης, κάποια από τα τραύματα δημιουργήθηκαν από την κίνησή του σώματος της μέσα στο νερό.
«Τα τραύματα αυτά δεν σήμαιναν αρχικά εγκληματική ενέργεια. Μας χτύπησαν όμως καμπανάκι οι χαρακιές στον τράχηλο. Ήταν τέσσερις με πέντε. Αυτές έγιναν προθανατίως και ήταν επιφανειακές. Το δεύτερο στοιχείο που σήμανε για μας συναγερμό ήταν ένα αχνό σημάδι στον τράχηλο. Ένα σημάδι απολύτως συμβατό με προσπάθεια στραγγαλισμού του θύματος», είπε.
Στο σημείο αυτό ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη φώναξε: «Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…».
Ο μάρτυρας είπε ακόμη πως δυστυχώς χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία DNA από την παραμονή στο νερό της σορού, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η τελική αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός.
«Το τραύμα της κεφαλής ήταν πολύ σοβαρό. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο. Όμως δεν ήταν αυτό το τραύμα η τελική αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη. Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη... ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος και δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η τύχη της αν την είχε φροντίσει γιατρός».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2020 από directNEWS.gr