Logo

Το ΣτΕ θα κρίνει διάταξη του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων



 
 

Τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» θα ακολουθήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα κρίνει διάταξη του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η ..λύση της "πρότυπης δίκης" προκρίθηκε, όπως και στην περίπτωση των διεκδικήσεων των συνταξιούχων, προκειμένου να αποτελέσει την ...πυξίδα για δεκάδες δικαστήρια που θα ακολουθήσουν λόγω της αλλαγής του νόμου.

Ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα βρεθεί υπόθεση από τη Σύρο και αφορά 20ετή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διατηρητέου αρχοντικού και γειτονικού ακινήτου στο κέντρο της Ερμούπολης.

Για το γειτονικό με το διατηρητέο αρχοντικό οικόπεδο εκδόθηκε το 1998 οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής με υπόγειο, με βάση το διάταγμα της Ερμούπολης που όμως αργότερα ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Μόλις το διάταγμα ακυρώθηκε, η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου προσέφυγε και πέτυχε την παύση των εργασιών στο υπό ανέγερση κτίριο. Όμως μετά από θετική γνωμοδότηση των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η άδεια του κτιρίου αναθεωρήθηκε το 2000. Τότε η ενδιαφερόμενη προσέφυγε στο ΣτΕ και πέτυχε την ακύρωση της άδειας και των γνωμοδοτήσεων.

Ακολούθησε η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας και νέα ακύρωση σχετικών αποφάσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού από την Ολομέλεια του ΣτΕ (αρ. 2526/03) και της οικοδομικής άδειας (αρ. 3366/05).

Η δικαστική διαμάχη συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου  προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ το οποίο τελικά ακύρωσε όλες τις αποφάσεις και άδειες (αρ. 3921/10). Όμως η Πολεοδομία δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ, με αποτέλεσμα το 2014 και 2016 να παρέμβει Επιτροπή Συμμόρφωσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ζητώντας να κατεδαφιστεί το κτίριο.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του γειτονικού κτιρίου το ενέταξε στον ν. 4178/13 προς νομιμοποίηση, η ρύθμιση όμως κρίθηκε αντισυνταγματική...

Τελικά το 2016 η Πολεοδομία Σύρου κήρυξε το κτίριο κατεδαφιστέο. Όμως οι ιδιοκτήτες του κτιριου κατάφεραν και το νομιμοποίησαν μέσω του ν. 4495/2017 που είναι σε ισχύ και σήμερα, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να εκδόσει το 2019 άδεια για την αποπεράτωση των αυθαίρετων κατασκευών.

Η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κατά της απόφασης νομιμοποίησης, αλλά και στο ΣτΕ, ζητώντας να εξεταστεί η υπόθεση με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Το αίτημά της έγινε δεκτό, λόγω της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο προηγούμενοι νόμοι για τα αυθαίρετα (ν. 4014/11 και ν. 4178/13) προέβλεπαν τη δυνατότητα νομιμοποίησης κατασκευών που είχαν χαρακτηριστεί αυθαίρετες με δικαστική απόφαση.

Όμως και οι δύο νόμοι ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, διότι έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρα 26, 20 και 95 του Συντάγματος). 

Πάντως, ακόμα και ο εν ισχύ νόμος 4495/17 δεν επιτρέπει γενικά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με αμετάκλητη δικαστική απόφαση αλλά περιλαμβάνει σειρά από εξαιρέσεις...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά