Logo

Λάρισα: Παπάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών γιατί «τσέπωσε» ενοίκια από χωράφια της εκκλησίας



 
 

Ιερέας σε χωριό των Φαρσάλων κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για αδικήματα σχετικά με την ιδιοποίηση εκ μέρους του ποσού πάνω από 11.000 ευρώ, που αποτελούσαν έσοδα του ναού τα οποία προέρχονταν από ενοίκια χωραφιών για δύο χρόνια. 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών. 

Για τη δίκη και την υπόθεση το eleftheria.gr αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής: 

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση αλλά και για απλή υπεξαίρεση, καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ένας ιερέας χωριού των Φαρσάλων.

Ο ιερέας - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - «τσέπωσε» περισσότερα από 11.000 ευρώ που αποτελούσαν έσοδα του ναού που προέρχονταν και από τα ενοίκια χωραφιών για δύο χρόνια. Ο ιερέας που υπάγεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δεν υπέβαλε όπως όφειλε, τους οικονομικούς απολογισμούς για τα έτη 2015 και 2016 «παραλείποντας μάλιστα να προβεί σε οποιαδήποτε εγγραφή στο ταμείου του Ιερού Ναού», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κατηγορητήριο, «ενώ δεν προσκόμισε στην Ιερά Μητρόπολη, τις αντίστοιχες αποδείξεις και παραστατικά των εσόδων και εξόδων ή δαπανών του Ιερού Ναού», χρήματα που τελικά «ιδιοποιήθηκε ενσωματώνοντάς τα στην ατομική του περιουσία».

Η υπόθεση έγινε αντιληπτή στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, το Επισκοπικό Δικαστήριο της οποίας έχει μάλιστα αποφανθεί για τον εφημέριο σήμερα, ναού του Αγίου Δημητρίου σε χωριό των Φαρσάλων και έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στη συνέχεια και στη Δικαιοσύνη. Με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας να του επιβάλει χθες ποινή φυλάκισης 3 ετών συνολικά για τις κατηγορίες της παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της απλής υπεξαίρεσης, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

«Να τα πάει στον δεσπότη στην Καρδίτσα»

Οικείο πρόσωπο του ιερέα αρχικά ζήτησε την αναβολή της δίκης χθες, καθώς όπως είπε, ο εφημέριος αισθάνθηκε αδιαθεσία και επέστρεψε στο σπίτι του στο χωριό, αίτημα που δεν έγινε τελικά αποδεκτό από το Δικαστήριο που κάλεσε τους μάρτυρες να καταθέσουν.

Ο αγρότης που νοίκιαζε τα 125 στρέμματα της εκκλησίας κατέθεσε πως κατέβαλε έγκαιρα τα ενοίκια, ο ταμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων πως έδινε τα χρήματα στον ιερέα «να τα πάει στον Δεσπότη στην Καρδίτσα», ενώ το ίδιο κατέθεσε και ο πρώην ταμίας, ο οποίος όπως τόνισε «παρέδωσα τα βιβλία της εκκλησίας το 2015». Με τους μάρτυρες να σημειώνουν επίσης πως δεν γνωρίζουν τι απέγιναν τα χρήματα.

Οικονομικός απολογισμός

Ο ιερέας κατηγορείται πως παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει όφελος. Ως εφημέριος του ναού είχε την υποχρέωση να υποβάλει κάθε έτος οικονομικό απολογισμό και στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε τον Φεβρουάριο του 2016 να υποβάλει στην προϊστάμενη υπηρεσία του, τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, αναλυτικό απολογισμό για το οικονομικό έτος 2015 (σ.σ. όπου θα φαίνονταν αναλυτικά τα έσοδα, τα έξοδα και οι δαπάνες που είχε ο ναός του Αγίου Δημητρίου για το έτος 2015) όπως παράλληλα θα έπρεπε να είχε υποβάλει αναλυτικό προϋπολογισμό και για το οικονομικό έτος 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εφημέριος «δεν προέβη σε καμία από τις επιτασσόμενες υπηρεσιακές ενέργειες, παραλείποντας μάλιστα να προβεί σε οποιαδήποτε εγγραφή στο ταμείου του Ιερού Ναού για τα οικονομικά έτη 2015 και 2016, ενώ δεν προσκόμισε στην Ιερά Μητρόπολη, τις αντίστοιχες αποδείξεις και παραστατικά των εσόδων και εξόδων ή δαπανών του Ιερού Ναού».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κανονισμό «Περί Ιερών Ναών και Εφημερίων», ο ιερέας του Ναού «δεν επιτρέπεται να εκτελεί με οποιονδήποτε τρόπο χρέη ταμία», ο κατηγορούμενος εφημέριος «σε μη επακριβώς διευκρινισθείσες ημερομηνίες το έτος 2015 και, σε μη επακριβώς διευκρινισθείσες ημερομηνίες το έτος 2016, έλαβε ο ίδιος από τον ενοικιαστή των κτημάτων της ενορίας, το αντίτιμο του ενοικίου των κτημάτων εκδίδοντας μάλιστα σχετική απόδειξη, παρόλο που η ενέργεια αυτή θα έδει να πραγματοποιηθεί μόνον από τον ταμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου».

Στις πράξεις του δε αυτές προέβη με σκοπό να προσπορίσει ωφέλεια στον εαυτό του και δη προκειμένου να μην καταστεί δυνατός ο πλήρης και λεπτομερής έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του Ιερού Ναού, κατά το χρονικό διάστημα 2015 και 2016, ώστε αντίστοιχα να μην είναι ευχερής η διαπίστωση της υπεξαίρεσης των χρηματικών ποσών που ανήκαν στον Ιερό Ναό».

«Με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του εγκλήματος της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, ως υπάλληλος, δηλαδή πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί νόμιμα η άσκηση δημόσιας εξουσίας, με πρόθεση ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα που έλαβε ή κατέχει λόγω της ιδιότητας αυτής».

Στον εφημέριο «περιήλθαν, αφαιρουμένων των εξόδων και δαπανών τα χρηματικά ποσά: για το οικονομικό έτος 2015, το ποσό των 6.669,42 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2016 το ποσό των 4.763,80 ευρώ, τα οποία θα έδει να περιέλθουν στο ταμείο του Ιερού Ναού, αυτός τα ιδιοποιήθηκε ενσωματώνοντάς τα στην ατομική του περιουσία χωρίς να υφίσταται νόμιμος προς τούτο δικαιολογητικός λόγος» καταλήγει το κατηγορητήριο.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά