Logo

Κοροναϊός: Προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των απαγορεύσεων οι παραγωγοί λαϊκών αγορών



 
 

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και αντίθετης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, της υπουργικής απόφασης με την οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά της υπ΄αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20040/22.3.2020 απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών ως προς εκείνους που απαιτείται μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη επικράτεια, από 23.3 έως 25.4.2020, όπως και της σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε εν συνεχεία.

Στις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης υποστηρίζεται ότι με την  επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση,:

*απαγορεύεται μεν η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον απαιτείται η μετακίνηση των παραγωγών και των αγροτικών προϊόντων από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται για τους ίδιους παραγωγούς, να τροφοδοτούν την κεντρική αγορά των Αθηνών με τα προϊόντα τους, χωρίς να διακινδυνεύεται η υγεία των πολιτών.

*Θα επέλθει αύξηση στην τιμή των αγροτικών προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές και παράλληλα θα σταματήσει να υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανταγωνιστικότητας, της ισότητας και της αναλογικότητας και το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, καθώς και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των λαϊκών αγορών, ενώ η σχετική εγκύκλιος είναι παράνομη και ανυπόστατη, αφού δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται, ότι η υπόθεση εισήχθη στο Δ΄Τμήμα του ΣτΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά