Logo

ΣτΕ: Διακοπή των έργων επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά - Προσωρινή νίκη των κατοίκων



 
 

Προσωρινή νίκη πέτυχαν οι κάτοικοι του Πειραιά οι οποίοι αντιδρούν στην επέκταση του λιμανιού από τους Κινέζους της Cosco που διαχειρίζονται τον ΟΛΠ, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία διακόπτονται τα έργα επέκτασης των πρόσθετων προβλητών κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδικαστεί το σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Για τα έργα που πραγματοποιεί στην περιοχή από τις αρχές Μαρτίου ο ΟΛΠ-Cosco, προκειμένου να κατασκευαστούν επιπλέον δύο προβλήτες για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, εκτός των 11 που ήδη υπάρχουν, έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης Διοικητικών Πράξεων από 115 πολίτες και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και έχει ήδη οριστεί να συνεκδικαστούν στις 7-10-2020.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους προσφεύγοντες η «αναστολή των εργασιών των εγκατεστημένων από την Cosco γερανών και φορτηγίδων που πραγματοποιούν βυθοκορήσεις και ανεξέλεγκτη απόρριψη αμφιβόλου βαθμού τοξικότητας βυθοκορημάτων μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας στον Σαρωνικό, με ενδεχόμενα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών στην τροφική αλυσίδα».

Το ΣτΕ χθες εξέδωσε την αιτούμενη «προσωρινή διαταγή» αναστολής-διακοπής όλων των εργασιών, ενώ κατά τη δικάσιμο, πιθανότατα εντός του Ιουλίου 2020, καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί, θα αποφανθεί περί της συνέχειας ή όχι της αναστολής των εργασιών έως τη δικάσιμο της 7-10-2020, οπότε και θα κριθεί οριστικά η νομιμότητα των προσβαλλόμενων Διοικητικών Πράξεων.

«Για το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στον Πειραιά (μπάζωμα 140 στρεμμάτων της θάλασσας εκτός του λιμένα του Πειραιά όπου καταλήγει ένα σωζόμενο παραθαλάσσιο οχυρό μέτωπο των Κονώνειων Τειχών της αρχαίας Αθήνας)» κάνει λόγο ο δικηγόρος, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιάννης Καρδαράς.

«Πρώτη νίκη» του κινήματος των πολιτών χαρακτηρίζει την χθεσινή προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, η ανεξάρτητη κοινοτική παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας - Οχι Λιμάνι στην Πειραϊκή».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-6-2020 από directNEWS.gr Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Τελευταία Δικαστικά