Οι ισχυρισμοί του εισοδηματία που έφερε στην Ελλάδα 41 ράβδους χρυσού , υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για περιουσία της οικογένειάς του, δεν έπεισαν το Συμβούλιο της Επικρατείας που επικύρωσε το φόρο που του επέβαλλε η φορολογική αρχή.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας εισοδηματίας επιχείρησε να φέρει το 2007 τις ράβδους χρυσού στην Ελλάδα από τη Γενεύη της Ελβετίας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Όμως οι αστυνομικοί και τελωνειακοί εντόπισαν το πολύτιμο φορτίο στις αποσκευές του, προχωρώντας στην κατάσχεση των 41 ράβδων χρυσού αξίας 656.435 ευρώ. Οι φορολογικές αρχές του επέβαλαν φόρο 452.000 ευρώ
Ειδικότερα, η αρμόδια ΔΟΥ του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι ράβδοι χρυσού από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Ο εισοδηματίας προσέφυγε κατά της επιβολής του φόρου, δηλώνοντας στις φορολογικές αρχές πως οι πλάκες χρυσού αποτελούν περιουσία της μητέρας του από το 1982 και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα στην Ελβετία.
Όταν πέθανε η μητέρα του το 2007, η περιουσία διανεμήθηκε ανάμεσα στα παιδιά της. Ο ίδιος αποφάσισε να φέρει τις 41 ράβδους χρυσού στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε το ταξίδι στην Γενεύη και τις παράλαβε από την ελβετική τράπεζα UBS, έχοντας στην κατοχή του τα σχετικά τραπεζικά παραστατικά.
Από τότε ξεκίνησε η δικαστική “Οδύσσεια” 13 ετών, με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την προσφυγή του, κρίνοντας ότι δεν είχε πληρώσει φόρο επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος και άρα ότι πρέπει να καταβάλει το ποσό των 452.000 ευρώ
Ο εισοδηματίας, τελικά, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Όμως το ΣτΕ απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του και έτσι τελεσίδικα θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο ύψους 452.000 ευρώ για τις 41 πλάκες χρυσού που έφερε από την Ελβετία.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2020 από directNEWS.gr