Το μέτρο της απόστασης του 1,5 μέτρου είναι συνταγματικό σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στο οποίο είχαν προσφύγει τρεις δικηγόροι της πόλης.
Εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου είχαν προσφύγει τρία μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι Αριστείδης Τσαβδαρίδης, Βασίλειος Παπανικολάου και Σάββας Παραστατίδης, καθώς το μέτρο επιβλήθηκε και για τον χώρο συνεδριάσεως του ΔΣ του ΔΣΠ. Οι τρεις δικηγόροι υποστήριξαν πως παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα, των οποίων δεν επιτρέπεται η αναστολή ή ο περιορισμός τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Όμως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή, επισημαίνοντας πως το μέτρο της απόστασης του 1,5 μέτρου εφαρμόζεται προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν παραβιάζει την ΕΣΔΑ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 224/2020, το περιλαμβανόμενο στην ΚΥΑ μέτρο της τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε κλειστούς χώρους συνάθροισης ελήφθη για εξαιρετικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, τον όλως προσωρινό χαρακτήρα του εν λόγω μέτρου (από 25.5.2020 έως 31.5.2020) και ότι, κατά τα κοινώς γνωστά, δεν προκύπτει, επί του παρόντος, ότι υφίστατο δυνατότητα να ληφθούν και εφαρμοσθούν αμέσως άλλα μέτρα για την αποτελεσματική προφύλαξη της δημόσιας υγείας (πρβλ. ΣτΕ ΕΑ 60/2020, 49/2020) και ιδίως για την αποφυγή του συγχρωτισμού, το Δικαστήριο κρίνει ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τη λήψη του βαλλόμενου μέτρου, που είναι ανάλογο και πρόσφορο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό και δεν αντίκειται στις επικαλούμενες, και υπό τη μη αναμφίλεκτη εκδοχή ότι εφαρμόζονται στην υπό κρίση περίπτωση, διατάξεις του Συντάγματος ή της ΕΣΔΑ (βλ. την από 2.7.1990 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 13750/1988, A and others vs Spain), απορριπτόμενων των αντίθετων ισχυρισμών των αντιλεγόντων ως νόμω αβάσιμων.
Ας σημειωθεί πως με υπόμνημα του το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε πως νομίμως επιβλήθηκε το ένδικο μέτρο, το οποίο είναι προσωρινό και προληπτικό και εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας, διότι απώτερος σκοπός του είναι η προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2020 από directNEWS.gr