Logo

Σκάνδαλο Novartis: Διχασμός στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - Και αρχείο και δίωξη για την Ελένη Τουλουπάκη!



 
 

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης και Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργούσαν την έρευνα για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στο σκάνδαλο Novartis, αξιολογώντας το ίδιο αποδεικτικό υλικό το οποίο συγκέντρωσαν κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σοφουλάκης κρίνει ότι η δικογραφία θα πρέπει να αρχειοθετηθεί στο σύνολό της, θεωρώντας ότι από την προκαταρκτική εξέταση δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. 

 Αντιθέτως ο κ. Ζαχαρής εντοπίζει ενδείξεις ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τέλεσε τα αδικήματα για τα οποία είχε δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη. Συνεπώς κατά τον εν λόγω εισαγγελικό λειτουργό  πρέπει να ασκηθεί σε βάρος της ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα), δηλαδή για τις πράξεις  που είχαν περιγραφεί και στις μηνύσεις των πολιτικών, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον των Εισαγγελέων κατά της  Διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι τους ενοχοποίησαν χωρίς στοιχεία.

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαρής κρίνει ότι η δικογραφία θα πρέπει να αρχειοθετηθεί ως προς τους επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη. 

Μετά την.... κατάλυση του ενιαίου της εισαγγελικής αρχής - καθώς οι δύο αντεισαγγελείς Α.Π. ουσιαστικά συνέταξαν δύο διαφορετικά πορίσματα για την ίδια δικογραφία που χειρίστηκαν μαζί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά ποινικά χρονικά - τον τελικό λόγο για το  τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση , αν δηλαδή θα αρχειοθετηθεί στο σύνολό της η δικογραφία ή αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της κ. Τουλουπάκη,  έχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελος Ιωαννίδης, στον οποίο έχει διαβιβαστεί ο σχετικός φάκελος. 

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη τόνιζαν πως ναι μεν η Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως όταν για μία υπόθεση ορίζεται ειδικός εφέτης ανακριτής οπότε το έργο της άσκησης ποινικών διώξεων το αναλαμβάνει η Εισαγγελία Εφετών -  ωστόσο στην περίπτωση αυτή ένας κατώτερος βαθμολογικά εισαγγελέας καλείται να κρίνει την ορθή ή μη άποψη εισαγγελικών λειτουργών που είναι βαθμολογικά ανώτεροί του. 

Επιπλέον πρόσθεταν ότι στην περίπτωση που ο κ. Ιωαννίδης ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης του συνόλου της δικογραφίας η σχετική διάταξη θα πρέπει να διαβιβαστεί  στην  Εισαγγελία Εφετών Αθήνας προκειμένου να την επικυρώσει ή όχι.  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-7-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά