Logo

Εύβοια: Διπλή εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες - Εξετάζεται και η διάπραξη κακουργήματος



 
 

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, έδωσε τη Δευτέρα εντολή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας καθώς και αν προκύπτουν και για ποιους ενδείξεις για τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων ποινικών αδικημάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες. η εντολή του κ. Προκοπίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας διπλής έρευνας καθώς έστειλε δύο παραγγελίες μία προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς διακρίβωση τυχόν παραλείψεων και λαθών ως προς το χειρισμό του φαινομένου και μία προς πταισματοδίκη με αντικείμενο τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν αυθαίρετων δομήσεων και παράνομων επιχωματώσεων στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Προκοπίου με την παραγγελία του προς το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλίδας ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους  και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες,  από τον κ.Προκοπίου προς την πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών  έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Εισαγγελικές πληγές, τόνιζαν πως η έρευνα αφορά εκτός από τους πολίτες που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών που δεν έπραξαν το καθήκον τους. 

Αυτοψία στα σημεία των καταστροφών παρουσία εισαγγελέα 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της διπλής έρευνας αναμένεται να οριστεί και ειδικός  πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες .

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο Τρίτη με εντολή του κ. Προκοπίυ αναμένεται να μεταβεί στα σημεία των καταστροφών αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας,  προκειμένου να  διενεργηθεί αυτοψία .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-8-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά