Logo

Την Πέμπτη η απόφαση επί των ποινών για τη Χρυσή Αυγή [βίντεο]



 
 

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρία Λεπενιώτη, μετά από περίπου 11 ώρες συνεδρίασης,  αργά το βράδυ της Τετάρτης διέκοψε τη διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την Πέμπτη.

Η διακοπή έγινε αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους επί των αιτημάτων τους για αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους που κρίθηκαν ένοχοι με βάση την ετυμηγορία του δικαστηρίου. 

Αποχωρώντας η Μάγδα Φύσσα δήλωσε ότι αυτή τη νίκη τη χρωστάμε στον Παύλο και στα τέσσερα λεπτά, αναφερόμενη στο διάστημα που ο γιός της μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.

Αναλυτικότερα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: 

«Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» 

Αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η δίκη θα αρχίσει με την αγόρευση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία θα προτείνει για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών για τους κριθέντες ενόχους. 

Στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να ζητήσουν να δευτερολογήσουν και αφού ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών που ζήτησε η υπεράσπιση. 

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το δικαστήριο είναι αποφασισμένο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου αύριο Πέμπτη συνεδριάζοντας έως αργά το βράδυ να ολοκληρώσει την διαδικασία και να κηρύξει τη λήξη της συνεδρίασης. Δηλαδή πρόθεση του δικαστηρίου είναι αύριο να ανακοινωθεί η ετυμηγορία του για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, για τις ποινές και τη συγχώνευσή τους καθώς και για τη χορήγηση ή μη αναστολής ως προς την εκτέλεση των ποινών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ποια ελαφρυντικά ζήτησε η υπεράσπιση 

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επί της ενοχής οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους. Κατά κύριο λόγο οι δικηγόροι των καταδικασθέντων ζήτησαν την αναγνώριση του  ελαφρυντικού του σύννομου βίου, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι  που ζήτησαν και αυτά της μη εύλογης διάρκειας της δίκης και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Αναλυτικότερα, ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου, ζήτησε ελαφρυντικά αναφέροντας: «Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε την  αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. 

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μία ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά  ο συνήγορος της κατηγορουμένης. 

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε, μέσω του συνηγόρου του,  το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Ο συνήγορος του Παναγιώτη Ηλιόπουλου ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον εντολέα του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Για τον πρώην βουλευτή Γιώργο Γερμενή η συνήγορός του ζήτησε να του χορηγηθεί το το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όπως είπε η δικηγόρος ο εντολέας της  δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής, γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε, μέσω του δικηγόρου του, τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης, ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Ο δικηγόρος του πρώην βουλευτή Νίκου Μϊχου ζήτησε την αναγνώριση και του ελαφρυντικού της έμπρακτης μεταμέλειας εκτός από αυτά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. 

«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανόντα Πάυλο  Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Να μην εξοντωθεί ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του και αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

«Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε ο δικηγόρος, υποστηρίζοντας πως δεν γινεται να τοποθετηθούν οι συνηγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» κατέληξε ο συνήγορος. 

Η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή Ιω. Λαγου ζητησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του « ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε για τον εντολέα του την αναγνώριση των ελαφρυντικών  του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης και της ειλικρινούς μεταμέλειας .

«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, τονίζονας ότι ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ» και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για « μία απλή ανθρωποκτονία» εννοώντας, κατά τον συνήγορο, πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-10-2020 από direct|NEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά