Το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, συνέχισε την Παρασκευή τη διαδικασία και πάλι με την εξέταση αιτημάτων της υπεράσπισης για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που έχουν επιβληθεί στους καταδικασθέντες.
Την Παρασκευή έκανε την εμφάνισή του στο ακροατήριο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είπε:
«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας δήλωνε πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος,
Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος (διεύθνηση εγκληματικής οργάνωσης), είμαι αθώος. Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο και εάν δεν την πάρω την αναστολή δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Γιατί μέχρι να προσδιοριστεί το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή.
Για την ανεπανόρθωτη βλάβη, ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου, θα σας τα πουν οι συνήγοροί μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό... Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.
Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».
Επίσης, οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής ζήτησαν οι ίδιοι από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.
Ο Π. Ηλιόπουλος, ειδικότερα, είπε: «Θα παραβλέψω την πικρία μου για την καταδίκη μου και θα ήθελα να μου δώσετε το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο ουσιαστικά για να βγάλω αυτό το στίγμα από πάνω μου».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 18μηνο που έχει ήδη εκτίσει λέγοντας ότι «έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν στο επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό. Θα ήθελα να μου δώσετε μια ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου, σας παρακαλώ για αυτό», κατέληξε
Στη συνέχεια κατέθεσε ο αδερφός του, ο οποίος περιέγραψε ότι ο Π. Ηλιόπουλος κατοικεί μόνιμα στη Ραφήνα με την οικογένειά του. «Θα ήθελα να σας πω ότι έξω είναι χρήσιμος· βοηθάει και την Εκκλησία, και στις φωτιές και στις πλημμύρες βοήθησε. Μέσα θα είναι καταστροφικό για την οικογένειά του και την οικονομική επιβίωσή της», είπε και πρόσθεσε ότι τώρα ο αδερφός του ασχολείται με εταιρεία φυσικών καλλυντικών.
Ο Γιώργος Γερμενής είπε: «Από τότε που βγήκα από τον Κορυδαλλό, είχα πολύ βαρείς περιοριστικούς όρους, τους οποίους τήρησα για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα (...) Εχω δύο ανήλικα τέκνα. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την πρώτη προφυλάκισή μου (...) Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη έχω κάτσει ενάμισι χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού (...) Σέβομαι την απόφασή σας αλλά δεν συμφωνώ με αυτήν και θέλω να παλέψω για τη δικαίωσή μου στο Εφετείο».
«Τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης (τοπικός βοηθός στην Ελλάδα) του ευρωβουλευτή Λαγού», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. και ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά καθώς, όπως είπε, «κανένας αρτοποιός δεν βρέθηκε να με πάρε στη δούλεψή του γιατί φοβούνταν μην τους κάψουν το μαγαζί».
«Αποχώρησα από την πολιτική και κοιτάω αποκλειστικά το βιοποριστικό μου κομμάτι», κατέληξε ο πρώην βουλευτής.
Η μητέρα του Γ. Γερμενή είπε πως: «Σε περίπτωση που εκτίσει την ποινή του θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την καταβολή της διατροφής των δύο παιδιών του» και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία του γιου της με τον Γ. Λαγό δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους αλλά σε βιοποριστικούς.
Είχε προηγηθεί η συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή, Στάθη Μπούκουρα, η οποία ζήτησε την αναστολή της ποινής των 5,5 ετών κάθειρξης που επιβλήθηκε στον εντολέα της.
Η δικηγόρος είπε πως ο κ. Μπούκουρας έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή και «μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του».
Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Σταθης Μπούκουρας.
«Κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί», κατέληξε η συνήγορος.
Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο στον οποίο επίσης έχει δοθεί ελαφρυντικό, η συνήγορός του επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους ενώ επισήμανε ότι έχει αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή.
Για τον Μιχάλη Αρβανίτη η υπεράσπιση υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75ετών.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της αναστολής, υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή και να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια... Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».
Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος Παππάς
Για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη δικαστική αίθουσα, αγόρευσε ο συνήγορός του και ο πρώην βουλευτής στο τέλος είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα.
«Σε αυτή την αίθουσα ουδείς, ούτε και από τους αντιδίκους, θα εκπλαγεί αν δώσετε αναστολή στον Αρτ. Ματθαιόπουλο», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορός του και αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά την οποία, όπως είπε, δεν προκάλεσε ποτέ είτε με τη συμπεριφορά του είτε με δηλώσεις του.
«Διαψεύστε τις Κασσάνδρες, οι οποίες προβλέπουν τη φυλάκιση του εντολέα μου, και θα κερδίσει μονάχα η Δικαιοσύνη», κατέληξε ο συνήγορος.
Ο συνήγορος του Χρήστου Παππά υποστήριξε ότι ο πρώην βουλευτής θα έχει εκτίσει όλη του την ποινή μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο και τόνισε ότι «αν έχει εμφιλοχωρήσει ένα οποιοδήποτε λάθος στην απόφασή σας, κυρία πρόεδρε, αυτό το λάθος δεν θα αποβεί σε βάρος των κατηγορουμένων αν το δικαστήριό σας κρατήσει την πισινή -συγχωρέστε μου τη λαϊκή αλλά πλήρως αντιπροσωπευτική έκφραση».
«Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει και δεν θα ήθελα ένα τέτοιο παράπονο να το εκφέρει στο ουρανό», κατέληξε ο δικηγόρος.
Κατ' οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ζήτησε ο Αντώνης Γρέγος
Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη - εάν οδηγηθεί στη φυλακή - επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Η υπεράσπισή του ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ' οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.
Η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτίσει η κατηγορουμένη την ποινή κάθειρξης έξι ετών που της επιβλήθηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», είπε η υπεράσπιση, που ανέφερε ότι η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο.
«Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση... Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.
Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκου
Τελευταίο αίτημα, πριν τη σημερινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν αυτό που διατυπώθηκε από τον θεωρούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, που όπως τονίστηκε έχει ήδη επέλθει στον ίδιο και στην οικογένειά του.
«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο», είπαν οι συνήγοροι και συνέχισαν: «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Αν ήθελε να φύγει, δεν θα το είχε κάνει για να αποφύγει και αυτή τη λοιδορία έστω, έξω από τη ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν κάθε μέρα εδώ για να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».
Η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κλείσιμο της εφημερίδας του κόμματος είναι ανεπανόρθωτη βλάβη, λέγοντας: «Έχει ερημώσει το κόμμα. Η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στον think tank, που το σκέφτηκε. Τα κατάφεραν… Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες, που είχαν το πάνω χέρι».
Σημειώνεται, ότι αφού ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους κατηγορούμενοι και συνήγοροι υπεράσπισης, η εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει επί των αιτημάτων αναστολής των καταδικασθέντων. Το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Δευτέρα.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-10-2020 από directNEWS.gr