Logo

Δίκη “Noor 1” – “Έσπασαν” τα ισόβια για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη!



 
 

«Σπάνε» τα ισόβια για τους 2,1 τόνους ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» με βάση την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει την χορήγηση ελαφρυντικών και στους εννέα καταδικασμένους σε δεύτερο βαθμό για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» τον Ιούνιο του 2014.

Σε όλους πρότεινε την χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στη φυλακή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εφόσον υιοθετηθεί το ελαφρυντικό από το δικαστήριο, τότε «σπάνε» τα ισόβια με το εύρος των ποινών για τους κατηγορούμενους να πέφτει από 5 έως 15 έτη κάθειρξη.

Ως προς την χορήγηση του ελαφρυντικού αυτού στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί κατέληξε ένας τόνος της ηρωίνης, η Εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί πως η χορήγηση του ελαφρυντικού ήταν …μονόδρομος με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα.

Ανέφερε σχετικά:

«Δεν έχω στοιχεία εναντίον του. Μάλλον με δεσμεύει η διάταξη. Η συμπεριφορά του δεν μου δείχνει μεταμέλεια. Δημιουργήθηκαν λέει επεισόδια σε βάρος του. Δεν ξέρω τι συνέβη. Για την ισότητα των όπλων είναι νεοπαγής η διάταξη. Είπε ο νομοθέτης δυο πράγματα. Δεν μπορώ να αντιλέξω ότι δεν είσαι καλός κρατούμενος αν δεν έχω στοιχεία. Λειτουργεί υπέρ των κατηγορουμένων».

Αντίθετα η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απόρριψη των άλλων ελαφρυντικών. Ειδικότερα πρότεινε την απόρριψη της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, επισημαίνοντας πως ο Γιαννουσάκης έχει καταδικαστεί για κακούργημα, φοροδιαφυγή και μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Ως προς τον επίσης βασικό κατηγορούμενο, ναυλωτή του «Noor 1» Γεώργιο Μπουρδούβαλη, η Εισαγγελέας έκανε δεκτό μόνο το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Μάλιστα επεσήμανε πως ο κρατούμενος στις φυλακές Πατρών εργάζεται στους φούρνους.

Και σε αυτόν τον κατηγορούμενο πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

«Έχουμε να πούμε ότι η ενασχόληση όπως ακούστηκε με όλο τον χώρο των πετρελαίων μπορεί να ακούγεται σύννομη αλλά ακούστηκαν πολλά για λαθραία πετρέλαια και χρηματισμούς δικούς του που συνεκτιμήθηκαν από το πρώτο δικαστήριο για να τον καταδικάσει για συγκρότηση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης» ανέφερε η Εισαγγελέας.

Η κ. Βλάχου πρότεινε, επίσης, την χορήγηση τριών ελαφρυντικών (του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη) στον πρώην υπάλληλο του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης όπου μεταφέρθηκε το φορτίο της ηρωίνης.

Το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη πρότεινε για τους Τούρκους κατηγορούμενους. Ένα επιπλέον ελαφρυντικό αυτό του σύννομου βίου εισηγήθηκε για τον Ιρανό Μπονιάντ που συνόδευε το πλοίο και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα στη Φιλοθέη.

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο

Η απόφαση για την χορήγηση του ελαφρυντικού δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη η οποία είχε την άποψη πως δεν πρέπει να δοθούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες για το μεγαλύτερο φορτίο του “λευκού θανάτου” που θα κατέληξε στην Ευρώπη.
Πάντως, το δικαστήριο απέρριψε, εξάλλου, το αίτημα χορήγησης δεύτερου ελαφρυντικού του άρθρου 27 στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Οι συνήγοροι του ζητούσαν να του χορηγηθεί με το σκεπτικό ότι βοήθησε τις διωκτικές αρχές. Όμως το δικαστήριο έκρινε το αίτημα ως μη νόμιμο.
Επιπλέον ελαφρυντικά, αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, χορηγήθηκαν στον πρώην συνεργάτη του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.
Ο Λάγιος είχε υποδείξει αυτοβούλως στους λιμενικούς το πλοίο “Noor 1” και ο Καρτσώνης είχε παραδώσει στις διωκτικές αρχές ένα τόνο ηρωίνη που του είχε πει να κρύψει ο Γιαννουσάκης σε περιοχή του Κορωπίου.
Κάθειρξη μέχρι 15 ετών πρότεινε η Εισαγγελέας
Μετά το “σπάσιμο” των ισοβίων με την απόφαση του δικαστηρίου, η Εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθούν στους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους καταδικασθέντες 6 έτη κάθειρξη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 15 έτη για τα ναρκωτικά.
Κάθειρξη 13 ετών πρότεινε η Εισαγγελέας για τον Κ. Καρτσώνη και τον Ιρανό Μπονιάντ που συνόδευε το φορτίο της ηρωίνης πάνω στο πλοίο και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη, 5 έτη κάθειρξη στον Στ. Λάγιο και 4 έτη φυλάκιση στον Τούρκο διερμηνέα που είχε βοηθήσει τους συμπατριώτες του κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ανακοίνωση των ποινών στις 27 Οκτωβρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-10-2020 από directNEWS.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταία Δικαστικά