Το ποσό των 30 ευρώ για κάθε ημέρα που κρατήθηκε στη φυλακή, επιδίκασε ως αποζημίωση χθες το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 55χρονο ηλεκτρολόγο, πρώην υπάλληλο της ΔΕΗ ο οποίος είχε συλληφθεί για την υπόθεση απάτης δεκάδων συμπολιτών μας, στους οποίους κατηγορούνταν ότι μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, έταζαν να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στον μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!
Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί το καλοκαίρι του 2017 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και είχαν συλλάβει εκτός από τον 55χρονο και άλλα πέντε άτομα. Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στην ανάκριση και ο 55χρονος μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για χρονικό διάστημα περίπου δυόμισι μηνών, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου. Το δικαστήριο για την υπόθεσή του έγινε τον Ιανουάριο του 2019 και εκεί ο 55χρονος και μία 49χρονη συγκατηγορούμενή του απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που τους βάραιναν και κρίθηκαν αθώοι.
Το καλοκαίρι του 2020 διά του δικηγόρου του κ. Δημήτρη Βερβέρη, ο 55χρονος ηλεκτρολόγος προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου αίτηση με την οποία ζητά να του καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το χρηματικό ποσό των 3.750 ευρώ ως αποζημίωση για τις 75 ημέρες που παρέμεινε στη φυλακή, αν και αθώος.
Η αίτησή του εξετάστηκε χθες και το δικαστήριο την έκανε δεκτή αποφασίζοντας να λάβει το ποσό των 30 ευρώ ημερησίως για το χρονικό διάστημα της κράτησής του, δηλαδή από τις 28 Αυγούστου 2017 έως και τις 10 Νοεμβρίου 2017.
Η καταγγελία και οι συλλήψεις
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις 24 Αυγούστου 2017 εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και κατήγγειλε ότι δύο άνδρες του παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης και αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για 43χρονο από την Κρήτη που κατοικούσε στο νησί μας και έναν 49χρονο από την Καλαμάτα επίσης κάτοικο Ρόδου, οι οποίοι του ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.200 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν, όπως του είπαν, οφειλές που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ! Μάλιστα προσφέρθηκαν να του εγκαταστήσουν και ειδική συσκευή στον μετρητή του προκειμένου αυτός να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική. Η τελευταία αυτή «παροχή» θα γινόταν βέβαια έναντι μηνιαίου τιμήματος!
Από την αστυνομία προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και συνολικού ποσού 250 ευρώ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ στις 12 παρά 20 το πρωί συναντήθηκε εκ νέου με τους δύο εμπλεκόμενους στους οποίους και έδωσε τα χρήματα. Άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επενέβησαν και τους συνέλαβαν εντοπίζοντας στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία και υπήρχαν δεκάδες μηνύματα που αναφέρονταν σε συναλλαγές, εγκληματικές δράσεις και παραστατικά
(λογαριασμούς, ταυτότητες κ.α.).
Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα σπίτια του 43χρονου και του 49χρονου όπου και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα ως πειστήρια της «δραστηριότητάς» τους!
Εκτός όμως από τον 43χρονο που θεωρούνταν και ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης και τον 49χρονο φίλο του, φέρονταν να εμπλέκονταν και άλλα τέσσερα άτομα: μία 49χρονη Ροδίτισσα, ο 31χρονος υπάλληλος της εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, ο 44χρονος αλλοδαπός από τη Μολδαβία, υπάλληλος εταιρείας που αναλαμβάνε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ και ο 55χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους το φθινόπωρο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ενώ τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Ωστόσο οι συλληφθέντες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου διά των δικηγόρων τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, Κώστα Ταμπάκη, Φώτη Κωστόπουλου, Ιωάννη Φλεβάρη, Στεφανίας Καρακατσάνη και Στέλιου Αλεξανδρή ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο για όλους τους εμπλεκόμενους, πλην του 43χρονου που παρέμεινε στη φυλακή.
Φυσικά η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και φέρεται να προέκυψαν και άλλες τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις επιβαρυντικές για τους εμπλεκόμενους για τις οποίες και κλήθηκαν και έδωσαν συμπληρωματικές απολογίες.
Η δίκη – καταδίκες και αθωώσεις
Τέσσερα άτομα κρίθηκαν ένοχα και δύο αθωώθηκαν τον Γενάρη του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και εκδίκασε (πρωτόδικα) την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την κατηγορία της απάτης τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό, τον 43χρονο που θεωρούνταν και ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της διεύθυνσης συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 8 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε ένοχους χωρίς ελαφρυντικό, για άμεση συνέργεια σε απάτη σε βαθμό πλημμελήματος τον 49χρονο φίλο του 43χρονου, τον 31χρονο Έλληνα και τον 44χρονο αλλοδαπό από τη Μολδαβία, υπάλληλοι εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ στους οποίους και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με τριετή αναστολή, ενώ τους απάλλαξε από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Με την ίδια απόφαση κρίθηκαν αθώοι η 49χρονη Ροδίτισσα και ο 55χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους, τόσο από τα στοιχεία της δικογραφίας όσο και από την ακροαματική διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρότασήτου ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την αθώωση του 49χρονου, της 49χρονης, και του 55χρονου. Σε ό,τι αφορά τον 43χρονο ο εισαγγελέας είχε προτείνει να κριθεί αθώος για την εγκληματική και ένοχος για την απάτη, και για τον 31χρονο Έλληνα και τον 44χρονο αλλοδαπό να κριθούν αθώοι για την εγκληματική και ένοχοι για άμεση συνέργεια σε απάτη με την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος. Πάντως και οι τέσσερις καταδικασθέντες άσκησαν εφέσεις οι οποίες και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής, Σταύρος Παναγιωτακόπουλος, Μανώλη Ελευθερόπουλος, Κώστας Ταμπάκης και Κάνδια Πολυχρόνη.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-12-2020 από directNEWS.gr πηγή:: Η Ροδιακή