Logo

Υπόθεση «Noor 1»: Ο Γιαννουσάκης έβγαλε… λάδι τον Βαγγέλη Μαρινάκη!



 
 

Έπειτα από δυόμισι χρόνια που βρισκόταν σε τέλμα, άρχισε να κινείται η δικογραφία για την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς το προηγούμενο δεκαήμερο ο ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος, που χειρίζεται την υπόθεση, πήρε καταθέσεις-εξπρές εν μέσω πανδημίας και ενώ οι ανακριτικές πράξεις έχουν περιοριστεί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί στα δικαστήρια για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μόνο υποθέσεις στις οποίες ελλοχεύει κίνδυνος παραγραφής εκδικάζονται, ενώ αναβάλλονται ακόμα και τα αυτόφωρα δικαστήρια. Μετά όμως την απόφαση-μήνυμα του Αρείου Πάγου προς τον ανακριτή Διαφθοράς ότι δεν θα υλοποιηθεί η μετάθεσή του από τον Πειραιά στο Πρωτοδικείο Αθηνών ώσπου να περατώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Μαρινάκη, ο κ. Πετρόπουλος πάτησε… γκάζι και άρχισε τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων που εκκρεμούσαν εδώ και δυόμισι χρόνια!

Πρώτος κατέθεσε ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 18 ετών Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης από το «Noor 1» και από το σπίτι της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη πέρασε ένας τόνος του φορτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εσπρέσσο» ο Γιαννουσάκης θεωρείται βασικός μάρτυρας στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η εταιρία του G-Tankers είχε συναλλαγές με εταιρίες συμφερόντων του εφοπλιστή και συνεργατών του λίγους μήνες πριν από τη μεταφορά των ναρκωτικών. Τα επίμαχα εμβάσματα είχε προσκομίσει ο ίδιος στους λιμενικούς που διενεργούσαν έρευνα για τους χρηματοδότες του φορτίου ηρωίνης.

Για διακίνηση

Όταν διαπιστώθηκε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας ότι τα εμβάσματα δεν δικαιολογούνταν από συναλλαγές, η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του κ. Μαρινάκη και συνεργατών του για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση, μεταφορά ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το «Noor 1». Ο αποδέκτης των χρημάτων του Μαρινάκη και συνεργατών του εκλήθη συμπτωματικά να καταθέσει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που «έσπασε» τα ισόβια τα οποία του είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, με το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, γεγονός που μείωσε την ποινή του σε 18 έτη.

Τι σημάνει αυτό πρακτικά; Έχοντας εκτίσει εξίμισι χρόνια και με τον ευνοϊκό υπολογισμό των ημερομισθίων, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για υφ’ όρων απόλυση από τη φυλακή!

Ο μάρτυρας εκλήθη από τον ανακριτή να καταθέσει πριν από 10 μέρες, σχεδόν τρία χρόνια μετά την προσκόμιση των εμβασμάτων και την κατάθεσή του στις 25 Ιανουαρίου 2017 στις διωκτικές Αρχές, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Καθώς όμως η ανάκριση «λίμναζε» εδώ και δυόμισι χρόνια, ο ανακριτής κάλεσε κατόπιν εορτής τον Γιαννουσάκη, οπότε ήταν αργά για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης «δίνοντας» άλλους εμπλεκομένους! Το ελαφρυντικό δεν του δόθηκε και καταδικάστηκε σε 18 έτη κάθειρξη σε δεύτερο βαθμό.

Έτσι, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε εμπλέξει τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του «Noor 1» με τα εμβάσματα που προσκόμισε στις διωκτικές Αρχές, τώρα τον… απήλλαξε! Αυτή τη φορά υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο Β. Μαρινάκης είναι αθώος και πως έπεσε θύμα εκβιασμού από λιμενικούς για να τον εμπλέξει…

Η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα και τα πρόσωπα που αποκάλυψε στο Open

Στον ανακριτή Διαφθοράς κατέθεσε την προπερασμένη εβδομάδα ως μάρτυρας και ο επιχειρηματίας στον κλάδο των πετρελαίων Βασίλης Γεωργιάδης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις 2 Νοεμβρίου 2018 είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά πρώτη φορά με την πρώην ανακρίτρια Καλλιόπη Μάνδακα, προκειμένου να καταθέσει ό,τι γνώριζε για την υπόθεση.

Ωστόσο η κυρία Μάνδακα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ! Αν και είχε μιλήσει με τον διάδοχό της Ιωάννη Πετρόπουλο, επί 13 μήνες δεν είχε καλέσει ως μάρτυρα τον Βασίλη Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε εμφανιστεί δημόσια στην εκπομπή «Η Δίκη στο Open» και είχε ζητήσει να καταθέσει για την υπόθεση του «Noor 1». Τότε κινητοποιήθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για υποθέσεις ναρκωτικών, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου ο μάρτυρας να καταθέσει στον Ελληνα πρόξενο στο Ντουμπάι.

Η κατάθεση δόθηκε στον πρόξενο και ο μάρτυρας απάντησε σε 11 γραπτές ερωτήσεις που διατύπωσε ο ανακριτής Ιωάννης Πετρόπουλος. Ωστόσο, μιλώντας στην εκπομπή «Η Δίκη στο Open», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το ερωτηματολόγιο που του έθεσε ο κ. Πετρόπουλος είναι ελλιπές σε σχέση με όσα δύναται να καταθέσει!

Δεν διώκονται

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρεται σε δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι απασχολούνται στον κλάδο της ναυτιλίας και φέρεται ότι έχουν σχέση με την υπόθεση του «Noor 1». Ο μάρτυρας διευκρίνισε στο Open ότι οι δύο που κατονομάζει δεν διώκονται για την υπόθεση. Άφησε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι δεν αναφέρεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά σε άλλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

«Δεν μπορώ να πω, έχω δώσει μια κατάθεση που είναι μυστική, δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια. Κατονόμασα τα πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που δεν γνώριζε η Δικαιοσύνη… Εχουν καταδικαστεί για άλλες υποθέσεις» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο μάρτυρας και ανέφερε ότι προτίθεται να καταθέσει πολύ περισσότερα εφόσον κληθεί εκ νέου.

«Γνωρίζω τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση και έχω ακούσει και άλλες πληροφορίες. Ζήτησα να κληθούν ως μάρτυρες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν θα αρνηθώ να εξεταστώ κατ’ αντιπαράσταση με τους συγκεκριμένους. Είναι νέα πρόσωπα, εκτός αυτών που διώκονται ήδη. Εχω έγγραφα στη διάθεσή μου που δεν είχα εκείνη τη στιγμή, δεν ήξερα τι θα ήθελαν. Μπορώ να τα δώσω όμως…» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο δημοσιογράφος που συνδέει τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών Ζιντάστι με τον Μαρινάκη

Μετά τις δύο μαρτυρικές καταθέσεις αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά. Θα αρκεστεί στην κατάθεση του καταδικασμένου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, που ανέκρουσε πρύμναν ως προς την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη, αν και δύο χρόνια νωρίτερα τον ενέπλεκε, προσκομίζοντας στις διωκτικές Αρχές εμβάσματα με χρηματικά ποσά του εφοπλιστή και συνεργατών του; Θα καλέσει τον κ. Γεωργιάδη να καταθέσει συμπληρωματικά ό,τι ξέρει για την υπόθεση και τους δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες που κατονομάζει στην κατάθεσή του;

Ο ίδιος ο μάρτυρας ζήτησε δημόσια στη συνέντευξή του στο Open να τον καλέσει ο ανακριτής για να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τα δύο πρόσωπα που κατονομάζει… Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Πετρόπουλος θα πρέπει να καλέσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ, συντάκτη του ρεπορτάζ του περιοδικού «The New Republic», που συνδέει τον Τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Νατζί Ζιντάστι με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ζιντάστι είναι ο ένας εκ των δύο Τούρκων που φέρονται ως οι αποστολείς και παραλήπτες των 2,1 τόνων ηρωίνης. Με αυτόν είχε συναντηθεί ο Γιαννουσάκης στην Κωνσταντινούπολη λίγους μήνες προτού ξεκινήσει το «Noor 1» από τα Εμιράτα με προορισμό την Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014. Μάλιστα, εκκρεμεί η έκδοσή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί για την υπόθεση.

Ο «χοντρός»

Στο ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου ο Ζιντάστι αναφέρει ότι «ο Γιαννουσάκης, τον οποίο γνώρισε μόνο με το παρατσούκλι του ‘Μάκης’, δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Ελληνας, τον οποίο ο φίλος του ο Ντίζελ (σ.σ.: άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση του «Noor 1») αποκαλούσε ‘Shishko’, την τουρκική λέξη δηλαδή για το ‘χοντρός’».

Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Έστειλα στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ρωτώντας τον να μου επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώριζε ως “Shishko”. Η φωτογραφία που μου έστειλε πίσω ήταν αυτή του Μαρινάκη. Τον θυμάμαι επειδή ήταν πραγματικά πολύ χοντρός. Αν ήταν κανονικός, πιθανότατα δεν θα μου τραβούσε την προσοχή. Επαναλαμβάνω, ήταν πραγματικά χοντρός»!

Με βάση το ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού, προκύπτει σύνδεση του Γιαννουσάκη με τον Μαρινάκη και τον Τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών, τον οποίο οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει να εκδοθεί στη χώρα μας για την υπόθεση του «Noor 1». Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, τον Σεπτέμβριο του 2017, από την τότε ανακρίτρια Ασπασία Αλβανού, οι Τούρκοι δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε να προσαχθεί ο Ζιντάστι και να απολογηθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης για τους χρηματοδότες, αποστολείς και παραλήπτες του φορτίου της ηρωίνης που μετέφερε το ναρκόπλοιο.

Όσοι ασχολούνται με την υπόθεση θεωρούν εύλογο και αυτονόητο ότι ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος πρέπει να καλέσει για κατάθεση τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος φέρεται ότι μίλησε με τον Ζιντάστι και εκείνος «αναγνώρισε» στο πρόσωπο του Μαρινάκη τον ‘Shishko’, μαζί με τον οποίο φέρεται ότι έδρασε ο Γιαννουσάκης στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να μην υπάρχουν κενά στη δικογραφία. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του ανακριτή που χειρίζεται τη μεγαλύτερη υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης σε όλη την Ευρώπη…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-12-2020 από directNews.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταία Δικαστικά